Kineski tržišni regulator kaznit će nekoliko kompanija uključujući Alibabu, Baidu i JD.com jer vlastima nisu prijavile 43 ugovora iz 2012. godine čime su prekršile antimonopolsko zakonodavstvo.

Preduzeća koja su uključena u ove slučajeve bit će kažnjena sa 500.000 juana (78.000 dolara), što je maksimum prema kineskom antimonopolskom zakonu iz 2008. godine.

Kina je jačala svoj pritisak na internet platformama, preokrenuvši nekada laissez-faire pristup i navodeći rizik od zloupotrebe tržišne moći za gušenje konkurencije, zloupotrebu podataka potrošača i kršenje prava potrošača.

Najraniji ugovor na listi bila je akvizicija iz 2012. godine koja je uključivala Baidu i partnera, a najnoviji je bio sporazum iz 2021. između Baidua i kineskog proizvođača automobila Zhejiang Geely Holdings o stvaranju kompanije za proizvodnju vozila na nove energetske pogone.

Drugi poslovi koje je navela Državna uprava za nadzor tržišta uključivali su Alibabinu akviziciju kineske kompanije za digitalno mapiranje i navigaciju AutoNavi 2014. godine i njenu kupovinu 44 posto udjela u Ele.meu 2018. kako bi postala najveći dioničar usluge dostave hrane.

Ugovori, međutim, nisu imali efekat eliminisanja ili ograničavanja konkurencije, saopštio je regulator, prenosi Reuters.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz postao otac

Čelnik Austrijske narodne stranke (OVP) i bivši kancelar Sebastian Kurz u subotu…

Poljski muslimani pomažu migrantima na granici sa Bjelorusijom

Tomaszu Miskiewiczu, muftiji koji vodi zajednicu muslimana u Poljskoj, kazao je kako…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…