Student medicine sa tuzlanskog univerziteta Kenan Suljić iz Srebrenika prošle godine lansirao je prvu mobilnu aplikaciju za mentalno zdravlje u BiH: D-App.

Aplikacija je zvanično u rad puštena 3. decembra 2020, potpuno je besplatna i dostupna na IOS i Android uređajima.

– Suštinski, razlog zašto smo aplikaciju napravili jeste okruženje u kojem živimo, zbog našeg mentaliteta i načina razmišljanja kada je u pitanju mentalno zdravlje i pomoć zdrastvenih ustanova, odnosno eksperata u tom slučaju. Nažalost, kod nas je sramota tražiti takav vid pomoći, a aplikacija pruža potpunu anonimnost – ističe Suljić.

Dodaje da je, da se otisne u ovako kompleksan projekat, inicijalna kapisla bila kada su se u njegovom okruženju počela dešavati samoubistva.

– Izgubio sam prijatelje koji su okončali svoje živote na najgori mogući način. Morao sam nešto poduzeti da to zaustavim, teško se bilo nositi sa tom boli. Teška su vremena, ne nosimo se svi dobro sa svakodnevnim izazovima, mnogima je pomoć potrebna – iskreno govori Kenan.

Na početku, pojašnjava, aplikacija je bila dostupna u zdravstvenom sistemu Federacije BiH.

– Naravno, pružali smo usluge i ljudima iz RS-a jer kada je u pitanju mentalno zdravlje, nismo željeli stavljati nikakva ograničenja. Nakon mjeseca rada, jer smo bili pod okriljem podrške Švicarske vlade, na kraju nismo postigli dogovor sa sistemom, da aplikacija nastavi da radi na nivou državnog sistema. Zato smo se okrenuli privatnom sektoru, međutim, ovih dana smo počeli sa procesom vraćanja aplikacije zdravstvenom sistemu i nadamo se da ćemo naići na podršku vladajućih jer ljudi traže ovakvu podršku, a mi sada imamo premali broj eksperata koji rade na aplikaciji – ističe Suljić.

Aplikacija D-App korisnicima pruža prvi kontakt sa ekspertima za mentalno zdravlje. Potpuno anonimno mogu razgovarati sa njima, kazati im koji je njihov problem i dobiti adekvatne upute šta trebaju da urade kako bi se bolje osjećali.

– Kada se započnu razgovori i sesije, vode se u zavisnosti koliko je to potrebno između eksperta i korisnika. Nakon toga ekspert odlučuje šta dalje. Ta saradnja dalje teče ka centrima za mentalno zdravlje. Ovo je prva pomoć koja će pomoći ljudima da se bore za svoje mentalno zdravlje i poruka je da nije sramota da zatraže pomoć – dodaje Suljić.

Za godinu, aplikaciju koristi više od 3.000 ljudi, a obavljeno je više od 9.000 sesija, potcrtava Kenan.

– Ako ti podaci nisu pokazatelji da nam je ovo potrebno, ne znam šta jeste – zaključuje.

Medicina je njegova, kako kaže, posebna ljubav i taj studij je odabrao upravo iz nagona da pomogne ljudima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…