Hrvatska, kao država koja je članica EU-a, ne dopušta unos mesa, mlijeka te mesnih i mliječnih proizvoda na svoju teritoriju, pa čak ni u malim količinama

Građani BiH u posljednje vrijeme svjedoče o pooštrenim pregledima na granici s Hrvatskom, gdje se strogo kontrolira prtljaga svakog putnika i sve ono što se unosi u tu zemlju.

Iz Carinske uprave te zemlje navode kako je svaka osoba pri ulazu i izlazu iz carinskog područja EU-a dužna nadležnom carinskom uredu, odnosno carinskoj službi prijaviti svu robu koju nosi sa sobom neovisno radi li se o osobnim stvarima ili robi koja je predmet uvoza ili izvoza, a radi provođenja carinskog nadzora.

Hrvatska, kao država koja je članica EU-a, ne dopušta unos mesa, mlijeka te mesnih i mliječnih proizvoda na svoju teritoriju, pa čak ni u malim količinama.

Prema navodima Carinske uprave RH, u cestovnom prometu putnicima iz BiH dopušteno je bez uvoznih davanja unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje.

Kada je u pitanju unos alkohola, dozvoljen je jedan litar s udjelom alkohola većim od 22% vol., do dva litra alkohola i alkoholnih pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje, kao i četiri litra vina te 16 litara piva.

Kako su istakli, oslobađanje na navedene trošarinske proizvode ne može se primijeniti na putnike mlađe od 17 godina.

Također, dozvoljen je unos i 2 kilograma po osobi mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi iz medicinskih razloga, te dva kilograma po osobi proizvoda životinjskog podrijetla kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa i žablji kraci. Proizvoda ribarstva može se unijeti do 20 kilograma po osobi.

Hljeb, kolači, keksi, vafle i oblate, te čokolade i slastice mogu se unositi u količinama za osobnu upotrebu.

Kada je riječ o kaznama za carinske prekršaje, iz Carinske uprave napominju da ako ovlašteni carinski službenici pri provedbi mjera nadzora utvrde sumnju u povredu propisa iz svoje nadležnosti dužni su i ovlašteni poduzeti potrebne mjere da se utvrdi je li počinjen prekršaj ili kazneno djelo.

Carinska uprava ovlaštena je izdati i prekršajni nalog prije pokretanja prekršajnog postupka ako je prekršaj utvrđen neposrednim opažanjem ili obavljenim nadzorom službenih osoba koje su o tome sačinile službenu bilješku ili zapisnik.

Kazna (u prekršajnom nalogu) određuje se na temelju stepena krivice, opasnosti djela i svrhe kažnjavanja, a uz ostale elemente procjenjuje se i količina te vrsta robe u prekršaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…