ZDRAVLJE

KARDIOLOZI UPOZORILI DA OVO VOĆE UNIŠTAVA SRCE! PUNO JE VITAMINA I UKUSNO, ALI U OVOM SLUČAJU GA IZBJEGAVAJTESrčani udar (infarkt miokarda) je izumiranje dijela srčanog mišića zbog naglog prestanka cirkulacije kroz neku od arterija koje ishranjuju srce.

Srčani udar je posljednja faza i samo jedan od oblika u razvoju koronarne bolesti (ishemijska bolest srca). Koronarna bolest se može manifestovati i kao stabila angina pectoris, nestabilna angina, vazospastična angina i asimtomatska ishemija miokarda.

Srčani udar može biti i prva manifestacija koronarne bolesti i u našoj državi je i dalje vodeći uzrok umiranja u opštoj populaciji. Dok se u cijelom razvijenom svijetu učestalost infarkta miokarda smanjuje, u našoj zemlji raste i u Evropi je veća učestalost infarkta samo u Rusiji.

Srčani udar (infarkt miokarda) nastaje zbog naglog prekida protoka krvi kroz koronarne arterije koje snabdjevaju srčani mišić kiseonikom i hranjivim materijama, zbog čega u ograničenom dijelu mišićnog srčanog zida dolazi do odumiranja, tj. propadanja ćelija. Zbog smanjenja aktivne srčane mase srce više ne može normalno da pumpa krv, što za posljedicu može imati trenutni prestanak rada srca.

Nedovoljan protok ili prekid protoka kroz koronarne arterije najčešće nastaje zbog začepljenja arterija krvnim ugruškom, koji se vremenom postupno stvara na podlozi krvnog suda oštećenog aterosklerozom. Aterosklerotski plakovi sužavaju promer krvnog suda, stvarajući podlogu na kojoj se lako formira krvni ugrušak koji tako još više sužava krvni sud.

Jedan komad sušenog voća sadrži približno istu količinu hranljivih sastojaka kao i svježe voće, ali zgusnuto u mnogo manjem obliku. Istraživanja pokazuju da konzumiranje suvog grožđa može da snizi krvni pritisak, poboljša kontrolu šećera u krvi, smanji holesterol i pruži osjećaj sitosti.

Britanski ljekari upozoravaju da suvo voće treba jesti uz glavni obrok, a ne kao užinu. Međutim, ono također sadrži puno šećera i kalorija, a može da izazove probleme kada se unosi pretjerana količina.

Kako bi neko suho voće bilo još slađe i privlačnije, prije sušenja često se maže šećerom ili sirupom. Suho voće sa dodatkom šećera naziva se i kandirano voće, a mogu se šećeriti sve vrste voća. Recimo, često smo u zabludi da su jabuke zdrave i kada ih ušećerimo, iako je dokazano da dodani šećer štetno deluje po zdravlje, povećava rizik od gojaznosti, srčanih oboljenja, pa čak i karcinoma.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top