ZDRAVLJE

KARDIOLOG OTKRIO KOJA HRANA POPRAVLJA KRVNU SLIKU: POSLIJE NJE, LIJEKOVI VAM NE TREBAJU, PRAVA JE BOMBAGvožđe ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu.

Učestvuje u sintezi hemoglobina koji transportuje kiseonik od pluća do svih ćelija, kao i mnogih bitnih enzima. Potpomaže rast i jača otpornost organizma prema infekcijama.

Naše telo u prosjeku sadrži oko 3 g gvožđa (žene oko 2,8 g, a muškarci 3,8 g), čiji je veći dio takozvano funkcionalno gvožđe, dok su ostalo zalihe. Dnevne potrebe za ovim mineralom zavise od uzrasta, pola i stanja organizma. Preporučeni dnevni unos za muškarce iznosi 10 mg, dok je za žene dvostruko veći, od 18 do 22 mg.

Nedostatak gvožđa u organizmu može biti pristutan tokom cijele godine, stoga ćemo podijeliti sa vama par savjeta kako popraviti krvnu sliku. Saznajte koje namirnice trebate uvesti u jelovnik.

Jednolična ishrana,

Prjeterana upotreba alkohola,

Prevelik unos kafe i kofeinskih napitaka,

Nepravilno sprovođenje posta,

Drastične stroge dijete,

Nedovoljan unos svježeg voća i povrća.

Čime popraviti krvnu sliku?

Za poboljšanje krvne slike dobar je španać jer je bogat oksalnom kiselinom koja smanjuje upijanje gvožđa. S druge strane, upotreba namirnica sa dosta vitamina C koji podstiče apsorpciju gvožđa.

Preporuka uz obrok popijte čašu cijeđenog narandžinog soka. Ishranu možete i dopuniti vitaminom C kroz suplemente (do 2 g dnevno). Izbjegavajte kombinovanje namirnica bogatih gvožđem sa mlijekom i mliječnim proizvodima.

Također, preporučljivo je provoditi što više vremena na svježem vazduhu i pješačiti najmanje 60 minuta dnevno. Na ovaj način ćete poboljšati krvnu sliku.

Namirnice koje popravljaju krvnu sliku sadrže dragocijene bakar.

To su:

sir,

žumance,

morski plodovi,

jetra,

integralne žitarice,

povrće zelene boje,

kajsije,

trešnje,

i sušeno voće.

Sve navedene namirnice pomažu bolju apsorpciju gvožda.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top