Ukupni dug bolnice na dan 31. decembra 2020. iznosio je 14.391.580,45 maraka bez zakonskih zateznih kamata, a samo prema dobavljačima dug iznosi 6,3 miliona maraka

Direktorica Kantonalne bolnice “fra Mihovil Sučić” u Livnu dr. Mladenka Perković objavila je u četvrtak kako je u toj bolnici trenutno obustavljen hladni program zbog nemogućnosti nabavke lijekova.

Koliko je situacija alarmantna govori činjenica da je trenutno obustavljen hladni program zbog nemogućnosti nabavke lijekova, a odjeli su ostali bez antibiotika i drugih sredstava nužnih za liječenje, upozorila je, uz ostalo, u saopćenju za javnost Perković.

– Dobavljači su godinama isporučivali lijekove i ostalu robu, svjesni da nismo u mogućnosti ispoštovati rok plaćanja od 60 dana po fakturi. Trenutno se nalazimo u situaciji da nas dobavljači uvjetuju avansnom uplatom kako bi izvršili isporuku robe – naglasila je.

U svom obrazloženju, direktorica je navela kako se Katnonalna bolnica Livno financira temeljem ugovora u pružanju bolničke zaštite koji se svake godine potpisuje sa Zavodom za zdravstveno osiguranje Kantona 10.

Ističe da novčani iznos koji Zavod u ugovoru godišnje bolnici osigurava nije dostatan za plaće kao i za redovno poslovanje bolnice u normalnim uslovima.

Plaće i naknade se, kaže, obračunavaju u skladu s kolektivnim ugovorom koji su potpisali sindikati, resorno ministarstvo, a koje je njihova ustanova dužna primjenjivati.

Za vrijeme pregovora za zaključenje kolektivnih ugovora koji su se odvijali u Ministarstvu rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10 prije četiri godine, zdravstvene ustanove su upozoravale da povećanje satnice i koeficijenta neće biti održivo za zdravstvene ustanove, ako se od strane ministarstva i Zavoda ne osiguraju dodatna novčana sredstva.

– Napominjemo da je i prije potpisivanja kolektivnih ugovora finansijsko stanje u bolnici bilo loše. Bolnica je poslovala s gubitkom, a stvaranjem dodatnih obveza i ne osiguranjem sredstava za pokriće u obvezi, stvorene su još veće dubioze poslovanja bolnice – istaknula je Perković.
Pojava pandemije, dodala je, dodatno je pogoršala ionako tešku finansijsku situaciju, ali zahvaljujući pomoći i donacijama dobrih ljudi u kratkom vremenu došli su do određene količine zaštitnih rukavica, maski, odijela, dezinficijensa i druge zaštitne opreme, kako bi omogućili pacijentima i zaposlenicima zaštitu u uvjetima u kojima su se našli.

Uz to, na ovako tešku situaciju, naglašava Perković, Porezna uprava FBiH je aktivirala rješenje o ograničenju prava na raspolaganje novčanim sredstvima na računu poreznog obveznika iz 2016. te vrši nadzor nad plaćanjem prema svim fizičkim i pravnim osobama.

Ukupni dug bolnice na dan 31. decembra 2020. iznosio je 14.391.580,45 maraka bez zakonskih zateznih kamata, a samo prema dobavljačima dug iznosi 6,3 miliona maraka.

– U proteklih šest mjeseci obraćala sam se u više navrata po različitim pitanjima našem osnivaču kao i Vladi Kantona 10 radi otklanjanja gore navedenih problema, ali do danas nismo dobili nikakav konkretan odgovor, odnosno nije provedena nijedna mjera koja bi riješila probleme – poručila je Perković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…