Dok većina evropskih zemalja nameće nova ograničenja kako bi obuzdala širenje omikron varijante koronavirusa, Bosna i Hercegovina ima relativno opušten pristup zarazi u regiji, na veliko zadovoljstvo svoje zimske turističke industrije

Prošle sedmice hiljade skijaša iz cijele zemlje te drugih država Balkana i Evropske unije sretno su krivudali kroz svježi snijeg na planinskim obroncima BiH nakon službenog početka skijaške sezone 4. decembra, javlja agencija AP.

 

 

Većina skijališta na Balkanu bila je otvorena i sedmicu dana prije, ali s mnogo strožim odnosom u vezi kapaciteta i ograničenja pristupa uzrokovanih pandemijom.

 

‘Osjećamo se sigurno’

 

Na planinama Jahorini i Bjelašnici, u blizini glavnog grada Sarajeva, domaćina Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, pred skijaškim liftovima su se formirali dugi, zbijeni redovi, dok su se domaći i međunarodni gosti okupljali u kafićima i u zatvorenom i na otvorenom, a bilo je i noćnih muzičkih koncerata.

 

Gosti koji u BiH dolaze iz zemalja Evropske unije, osim iz Hrvatske, za ulazak u zemlju moraju imati negativan PCR test obavljen prije polaska i dokaz o cijepljenju ili preboljenju covida-19. Od tog pravila izuzeti su građani Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…