Zimski period je doba godine kada smo, htjeli to ili ne, usmjereni na ”tešku hranu”. Zimi je izbor svježih namirnica nešto oskudniji, pa mnogi u tom periodu odustaju od zdravih navika. Neki zbog nemaštovitosti, neki zbog lijenosti. Oni uporniji ipak imaju izbor, piše mr. ph. Maja Smiljanić za Prvo zdravlje.

Na prvom mjesti, ističem svima nama dobro poznat:

KISELI KUPUS

Ova zimska namirnica je odličan izvor vitamina C koji nam je u ovom periodu potreban u većim količinama. Fermentisan je i sadrži obilje vlakana, pa prija i našim crijevima i našem imunitetu. Najzdraviji je kad se posluži kao salata.

NAR

Ovo mediteransko voće spada u grupu namirnica koje obavezno treba uvrstiti na svoju zimsku trpezu. Smatra se jednom od najljekovitijih voćki. Odličan je izvor vitamina C, zatim antioksidanasa koji štite naše srce i krvne sudove. Sadrži sastojke koji podstiču stvaranje neurotransmitera serotonina, te utiče na bolje raspoloženje u tmurnim zimskim danima. Bogat je kalijumom, kalcijumom, fosforom i gvožđem pa čuva naše zube i usporava razvoj osteoporoze.

Treba se malo potruditi da ga očistite, ali ne budite lijeni, vratiće vam se višestruko…

AGRUMI ili CITRUSI (limun, narandža, mandarina, grejp i dr.)

Sve voćke iz ove grupe su prirodni izvori vitamina C. Pored njega, bogate su i drugim vitaminima i provitaminima A i B grupe, kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, a naročito značajno jedinjenje je hesperidin, koji spada u grupu bioflavonoida – značajnih antioksidanasa, a ima ulogu i u jačanju zidova krvnih sudova.

Pored toga, limun je još po nečemu izuzetan. Unošenjem svježeg soka, u organizmu se optimizuje kiselinsko-bazna sredina na način da nam pomaže da se lakše izborimo sa patogenima.

Ako pijete neke lijekove, izbjegavajte grejp tokom uzimanja terapije jer može uticati na djelovanje lijekova.

BROKOLI

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…