Laboratorijski tehničari u Lancet laboratoriji u Južnoafričkoj Republici početkom novembra pronašli su neobična obilježja u uzorcima koje su testirali na koronavirus. Otkrili su da u onom što bi bio normalan profil genoma virusa nedostaje gen, a PCR testovi nisu otkrili jednu od očekivanih značajki što je bio signal da se nešto u vezi s virusom promijenilo.

Samo nekoliko dana kasnije, isti je fenomen prijavljen na Lancetovom odjelu za molekularnu patologiju u Johannesburgu.

Tri sedmice kasnije, ono što su južnoafrički stručnjaci otkrili postalo je poznato širom svijeta kao omikron varijanta korona virusa.

Dr. Allison Glass, patologinja s Lancetovog odjela, kazala je kako se otkriće nove varijante podudarilo s naglim porastom novih COVID-19 slučajeva u dijelovima Južnoafričke Republike.

Provincija Gauteng, u kojoj je smješten Johannesburg, zabilježila je početkom novembra manje od jednog procenta zaraženih, a u roku od dvije sedmice broj je skočio na šest procenata, da bi u srijedu dosegao 16 posto pozitivnih slučajeva od ukupno testiranih.

Otkriće nove varijante je “potaknulo zabrinutost da nas čeka još jedan skok u brojkama. Prva pomisao je bila: ništa od mirnog decembra i božićnog odmora”, kazala je Glass.

Nagli porast novih slučajeva u Gautengu nije prošao nepazaženo na Mreži za nadzor genetike, a direktor Tulio de Oliveira je sazvao sastanak za 23. novembar. U izjavi za New Yorker je rekao kako su od jednog člana Mreže saznali da je privatni alboratorij Lancet poslao šest genoma mutiranog virusa, a nakon uvida u isti “prilično smo se zabrinuli jer su otkrili neuspjeh jedne od sondi u PCR testiranju”.

Ustanovljeno je da se varijanta vrlo često pojavljuje. Tulio je kasnije na Twitteru objavio informaciju kako za manje od dvije sedmice nova varijanta “dominira svim infekcijama nakon razornog Delta vala u Južnoafričkoj Republici”.

Porijeklo omikrona i dalje misterija

I dalje je nepoznato gdje i kada se omikron pojavio niti je definran “nulti pacijent”, odnosno prva osoba koja je zaražena ovim sojem.

Kao što je direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Afrike John Nkengasong kazao za CNN 30. novembra “ne možemo ustanoviti odakle potječe”.

“Prvi slučajevi su primijećeni i identificirani u Bocvani a zatim u Južnoafričkoj Republici,” kazao je Nkengasong, ističući kako to ne znači da je tu i porijeklo novog soja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…