Porast broja zaraženih stigao je sa zimom, a hladnije vrijeme, blagdanska okupljanja i šopinzi uzrok su većem broju zaraza, kao i većem broju hospitalizacija diljem svijeta.

Osim toga, dok je delta i dalje dominantna, pojavila se nova varijanta virusa nazvana omikron, koja se jednako brzo širi, a znanstvenici pokušavaju otkriti koliko je opasna.

Kako se snaći u svemu tome i kako se sačuvati od zaraze, savjetovao je Scott Gottlieb, bivši povjerenik Američke agencije za hranu i lijekove (FDA).

Najlakši način za čuvanje je nošenje maske. Stručnjaci ističu da se radi samo o privremenoj mjeri koja može sačuvati zdravstvene sustave. Zbog zime ljudi češće borave u zatvorenim prostorima, a upravo bi se to trebalo izbjegavati. No, ako je nužno, onda nigdje bez maske.

Gotovo polovica stanovništva još nije potpuno cijepljena. Koliko se necijepljene osobe mogu kriviti za širenje zaraze ili nešto drugo potiče ovo zimsko širenje?

Necijepljeni svakako u puno većoj mjeri obolijevaju od težeg oblika bolesti, ističu stručnjaci. Širenje zaraze sigurno postoji i među onima koji su cijepljeni, a posebno među onima koji još nisu primili booster dozu.

No, uspoređujući s prošlom godinom u ovom vrijeme bilo je puno više hospitaliziranih u svijetu, a to se može zahvaliti samo cjepivu. Cijepljenje definitivno utječe na smanjeni broj hospitalizacija i teškog oblika bolesti što se ne smije zanemariti.

Pitanje omikrona još uvijek je otvoreno i još se istražuje. Stručnjaci kažu da je i u tome teško uspoređivati države jer imaju različitu procijepljenost.

Imunitet slabi i možda će biti potrebno više booster doza

Šef Pfizera rekao je da će možda biti nužno i četvrto cjepivo. To se posebno odnosi na imunokompromitirane osobe i kronične bolesnike koji možda ne mogu odgovoriti na virus kako bi trebalo.

Također, postoji mogućnost da cjepivo protiv covida-19 dobivamo i na godišnjoj bazi.

Najbolje je pratiti savjete zdravstvenih stručnjaka u pandemiji, a prije svega – cijepite se. Osim toga, nošenje maski, izbjegavanje putovanja, držanje distance, izbjegavanje velikih okupljanja, izbjegavanje zatvorenih prostora i pojačana higijena mogu doista biti dovoljni i za zaobilaženje omikrona, prenosi EatThis.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…