Mirza Nikolajev bosanskohercegovački sankaš prethodnih mjeseci pod zastavom svoje domovine nastupa u utrkama Svjetskih kupova u Evropi i Aziji, u pripremama za Olimpijske igre početkom naredne godine. Nedovoljna finansijska sredstva onemogućila su njegovog trenera Senada Omanovića da putuje sa njim, što im dodatno otežava rad. Priča Omanović i Nikolajeva prikazuje kako ljudski entuzijazam pronalazi način za pobjedu sporta.

Senad Omanović cijeli život posvetio je sankanju. Od bivše Jugoslavije do današnje Bosne i Hercegovine ovaj sport njegova je strast. Trener je sankaške reprezenatcije i perspektivnog sankaša Mirze Nikolajeva. Zbog finansijskih problema Omanović nije mogao boraviti sa Mirzom u Norveškoj, Latviji, Njemačkog, Kini i Rusiji, jer kako važno je bez obzira na sve da Nikolajev vozi sve utrke sa novim sankama koje traže mnogo prilagođavanja.

“Meni je to zaista frustrirajuće. Ja se zaista divim tom momku da ima još toliko strpljenja. Sve je na njemu i mlad je. Cijeli svijet obilazi, a nema potporu. Imate trenere koji su moji prijatelji iz drugih reprezenatcija koji mu hoće pomoći oko tehničkih stvari, ali mu neće pomoći kada mu je teško, kada treba da izbaci iz sebe sve frustracije. On je već odsutan skoro tri mjeseca. Od kuće, prijatelja, porodice i mene” navodi Omanović.

Za to vrijeme odsutnosti Omanović i Nikolajev komuniciraju putem društvenih mreža. Omanović prepričava da ne postoji mjesto i vrijeme kada ne pričaju, jer prinuđeni su na improvizaciju zbog nedostatka novca.

“To su uglavnom kadrovi od 10 do 15 sekundi, gdje ga kolege snimaju. Nemamo mogućnost da pratimo cijelu vožnju. Moje kolege treneri iz drugih država najčešće snime problematični dio staze na kojem svi sankaši imaju problem. Onda to pošalju Mirzi, Mirza kasnije proslijedi meni. Onda ja to korigujem i savjetujem Mirzu, ali prvo saslušam njega, da vidim da li je on uočio eventualne greške” priča trener Mirze Nikolajeva.

Pročitali ste teoretsko objašnjenje, a kako to izgleda u praksi, pogledajte u prilogu.

OVDJE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…