Trudnoća može biti vrijeme emocionalnih promjena kako za žene, tako i za muškarce. Suočavanje s novom životnom ulogom predstavlja brojne izazove i za očeve, a vrijeme prilagođavanja ponekad može biti dugotrajno.

Postoje različiti načini muškog shvaćanja i prilagođavanja na očinstvo jer svi muškarci znaju da će se sve, kao i oni sami, morati promijeniti nakon rođenja djeteta. Svjesni su da dolazi nešto novo, radosno i uzbudljivo, ali i zastrašujuće zahtjevno – očinstvo

Većina novih očeva zna puno o biološkim i hormonskim promjenama kroz koje prolaze njihove žene tokom trudnoće, ali skoro ništa ne znaju o vlastitim biohemijskim i neurološkim promjenama, piše Krenizdravo.

Nekoliko sedmica prije porođaja, razina testosterona kod muškaraca se smanjuje zbog povećavanja prolaktina, vazopresina i drugih hormona koji preusmjeravaju muški mozak na ulogu očinstva.

Nadalje, istraživanja su pokazala da je vazopresin povezan s fizičkom i emocionalnom mobilizacijom te pojačava oprez potreban za čuvanje partnera i teritorija. Zajedno s oksitocinom potiče sklonost za parenje partnera i na taj način pokreće spajanje partnera.

O nivou vazopresina u organizmu ovisi koliko će muškarci provoditi vremena sa svojim potomstvom te koliko će biti brižni očevi. Međutim, postoje neke bitne razlike kod djelovanja ova dva neuropeptida. Oksitocin ima anksiolitičke učinke i smanjuje stres dok vazopresin povećava strah i odgovor na stres.

Čitava područja čovjekovog mozga rastu i razvijaju se kao odgovor na hormonalne promjene u prvoj godini djetetovog života koje muškarcima pružaju ključne vještine za brigu o novorođenčetu.

To uključuje i pojačanu osjetljivost na plač, dublju sposobnost emocionalnog vezivanja i veću reakciju na tuđe potrebe. Dok svaki muškarac reagira na ove biološke i hormonalne promjene različito, svi muškarci ističu da su više svjesni vlastitih emocija, emocija svoje žene te, ono što je najvažnije, emocija i potreba djeteta.

Za neke muškarce, emocije i potrebe krhkog, bespomoćnog novorođenčeta dovode do revizije mnogih emocionalno osjetljivih, izražajnih i ranjivih dijelova sebe koji su bili zaboravljeni ili potisnuti izvršavanjem tradicionalnih muških uloga. Mnogi muškarci često svjedoče kako ih te činjenice pomalo plaše iako unaprjeđuju njihovu bliskost i pozitivne interakcije s obitelji.

Mnogi muškarci ne shvaćaju koliko im je bitna partnerska emocionalna podrška i intimnost dok je naglo ne izgube u ranom roditeljstvu kada je supruga primarno fokusirana na novorođenče. Najveće promjene se najčešće događaju u tom periodu. Nekoliko mjeseci prije dolaska djeteta u središtu pažnje je potreba za raspravljanjem, pregovaranjem i rješavanjem mogućih sukoba oko roditeljstva.

Mnoge stvari u vezi odgoja djeteta se nastoje dogovoriti prije samog poroda iako se dosta toga promijeni ovisno o djetetovom temperamentu i uspješnosti roditeljske prilagodbe na novonastale uloge i okolnosti.

Istovremeno, zadovoljstvo brakom, komunikacija i intimnost privremeno prestaju biti prioritetne teme kao što je to bilo prije trudnoće. Međutim, neki muškarci zbog toga doživljavaju dugo potisnuti ili neriješeni osjećaj napuštenosti ili gubitka povezanosti kojega povezuju s osjećajima uzrokovanim naglim prijelazom iz djetinjstva u adolescentsku dob.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…