ZDRAVLJE

Kako prestati pušiti ‘‘na suho‘‘?


Odustajanje od pušenja na suho, bez ikakvog postepenog smanjivanja, znači odjednom prestati koristiti nikotinske proizvode. Stvari koje vam mogu pomoći u odustajanju uključuju vježbanje, žvakanje žvakaćih guma i promjenu svakodnevnih navika, između ostalog.

Pregled iz 2021. godine koji je uključivao 21.542 osobe u Engleskoj zaključio je da su osobe koje su prestale pušiti iznenada bile uspješnije u trajnom prestajanju od onih koje su se postupno odvikavale. U metaanalizi iz 2019. godine sličnih nalaza, autori sugeriraju da osobe koji odaberu postupni pristup s vremenom mogu izgubiti motivaciju za prestanak.

Iako prestanak prekida pušenja može djelovati zastrašujuće i možda nije ispravna opcija za svakoga, s obzirom na štetu koju pušenje nanosi vašem tijelu, možda ima svoje privlačnosti, piše healthline.com.

Međutim, možda se nećete odmah tako osjećati. Kada vaše tijelo razvije ovisnost o supstanci poput nikotina, možete doživjeti fizičke i emocionalne simptome kad prestanete redovito je koristiti. To se naziva nikotinska kriza.

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da ovu fazu prođete što glađe: Planirajte vježbanje ili druge aktivnosti kako biste skrenuli misli s žudnje. Imajte zdrave grickalice pri ruci. Razmislite o hrani koja će vam zaposliti usta, poput mrkve, krekera i jabuka.

Pronađite aktivnost koja će vas zadržati angažiranima tijekom slobodnog vremena, kao što je čitanje ili gledanje emisija. Imajte pastile za kašalj i lijekove pri ruci za mučninu, kašalj i druge simptome slične gripi koje možete iskusiti. Dogovorite se s prijateljima i obitelji. Što više podrške, to bolje.

Upoznajte svoje navike pušenja i okidače. Okidači su stvari koje vas potiču da pušite. Identifikacija ovih okidača može vam pomoći da odustanete od pušenja odjednom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top