ZDRAVLJE

KAKO PREPOZNATI RAK TESTISAReagujte dok nije kasno -tri važna simptoma!

Rak testisa u većini se slučajeva javlja kod mlađih muškaraca, najčešće prije 50. godine života.

U Hrvatskoj od njega godišnje oboli oko 200 muškaraca, donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. U usporedbi s drugim vrstama raka, prognoza je vrlo dobra. Istraživanja pokazuju kako se petogodišnje preživljenje procjenjuje na oko 95 posto.

Liječnici upozoravaju kako je iznimno važno redovito pregledavati testise i reagirati kod prvih uočenih promjena. Naime, liječenje raka testisa otkrivenog u ranom stadiju, pa čak i uklanjanje jednog testisa, najčešće ne utječe na seksualni život ili plodnost, a može doslovno spasiti život.

No, kako prepoznati da osoba ima rak testisa?

Navodno postoje tri simptoma koja mogu ukazivati na to da muškarac ima ovu vrstu raka. To su oteklina ili kvržica na testisu, ali i svaka promjena u obliku ili teksturi samog testisa. Važno je naglasiti kako ove pojave uglavnom nisu bolne.

Osim ovih simptoma koje je najlakše uočiti upravo redovitim samopregledom, ostali znakovi upozorenja obuhvaćaju bolnu ejakulaciju te bolove u predjelu trupa, donjeg dijela trbuha, prepona ili donjeg dijela leđa. Spomenuti simptomi najčešće ukazuju na uznapredovali stadij raka

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top