ZDRAVLJE

KAKO PREPOZNATI DA IMATE VIŠAK SOLI U TIJELU ?Konzumiranje previše soli može biti opasno, ali ne znate uvijek kad ste pojeli previše soli.

Pretjerano začinjavanje hrane može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, a postoji niz znakova koji ukazuju na to da ste imali previše začina.

Jedan suptilan simptom je oticanje ruku i stopala. So povećava količinu vode koju zadržavate u tijelu, što može uzrokovati edem – medicinski izraz za oticanje gležnjeva, stopala i nogu.

Iako otok često može nestati sam od sebe, može biti znak nečeg ozbiljnog ako se ne nestane za nekoliko dana.

Olivia Burley, nutricionistkinja NHS programa za prevenciju dijabetesa, rekla je da kada se konzumira previše soli, tijelo zadržava višak natrijuma i povećava tečnost izvan ćelija.

“To uzrokuje da bubrezi imaju smanjenu funkciju, uklanjaju manje vode i stoga povećavaju krvni pritisak”, dodaje.

Može povećati rizik od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara , kao i aneurizme, bolesti bubrega i demencije. Stanje uzrokuje oko 75.000 smrtnih slučajeva godišnje i poznato je da pogađa najmanje jednog od tri Britanca.

Međutim, mnogo više njih bi moglo živjeti s tim nesvjesno, jer Blood Pressure UK upozorava da 63 posto Britanaca mlađih od 50 godina ne zna koliki im iznosi krvni pristisak.

Previše soli jedan je od ključnih uzroka ovog stanja. Smjernice sugeriraju da odrasli ne bi trebali uzimati više od 6 g dnevno, ali većina Britanaca ima oko 8,1 g dnevno.

Većina ove soli ne dolazi od dodavanja prstohvata u obroke, već je skrivena u sastojcima gotove hrane poput hljeba i umaka, kaže Blood Pressure UK.

To može uzrokovati oticanje ruku ili stopala oko dan nakon konzumiranja hrane bogate soli, kažu stručnjaci.

Studija, objavljena u Neurourology and Urodynamics, pokazala je da je konzumiranje previše soli svaki dan povezano s oticanjem nogu kod starijih muškaraca.

Ovo nije trenutna reakcija nakon jela, ali ako u naredna 24 sata nakon što ste jeli slanu hranu primijetite oticanje na ovim područjima, to bi mogla biti veza. Ako otok ne nestane nakon nekoliko dana, to bi mogao biti znak da trebate otići ljekaru.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top