ZDRAVLJE

KAKO “OTOPITI SALO” S TRBUHA?Vjerovali ili ne, naslov ovog teksta je jedan od najčešćih upita na Google tražilici, a tiče se fitnessa, vježbanja, zdravlja.

Stoga, evo kako se na ‘magičan’ način može ‘otopiti salo’ s trbuha.

Najbolji način da otopite salo s trbuha jest da prestane vjerovati u čudotvorne pripravke i marketing fore kvazi trenera i krenete ozbiljno i sistematično mijenjati svoje zdravstveno-prehrambene navike!

Nemoguće je ciljano skidati potkožno masno tkivo! Tko god vam tvrdi suprotno ili ima privatnu praksu plastične kirurgije (liposukcija&co.) ili je apsolutno neuk i zanima ga isključivo vaš novac na kratke staze (cca. tri mjeseca čudotvornog treninga i vi imate svoju figuru iz snova)! Kada bi potonje bilo moguće, svi bi radili isključivo ‘te’ (ciljane) vježbe i trenažne protokole i svi bi bili ravnih trbuha i isklesanih mišića. Istina je da su ‘trbuh’ (abdominalni mišići) i listovi najviše pod utjecajem genotipa (u odnosu na ostalu muskulaturu), stoga ubacite još i ovaj parametar u jednadžbu. To nikako ne znači da ne možete imati ravan i ‘mišićav’ trbuh, već da će vanjski izgleda trbušnih mišića varirati od osobe do osobe.

A sada znanstveno i realno kako ‘otopiti salo’ s trbuha:

1. TRENING

Neka vaša tjedan rutina bude blagoslovljena sa 3x (idealno bi bilo 4x) tjednog vježbanja

Neka trening bude kružnog karaktera (eventualno kombinirani stanično/kružni) jer na taj način možete povećavati intenzitet treninga bez da povećavate volumen.

Ubacite kratke HIIT ili cardio protokole na početku i kraju treninga (npr. 30 sekundi trčanja na traci, 30 sekundi odmora/5′). Protokoli ne bi trebali biti ‘lagani’, a intenzitet istih određuju vaše funkcionalne sposobnosti (kondicija).

Koristite kompleksne vježbe sa šipkom (čučanj, mrtvo dizanje, rameni potisak…), kao i balističke vježbe (swing girjom, bacanja medicinke…) koje će vam podići frekvenciju srca.

‘CORE’/vježbe za trup odradite pred kraj treninga jer prvi dio treninga (dok ste svježi i odmorni) želite ostaviti za ‘teže’ i kompleksnije vježbe.

U kružnom djelu treninga, odmori između vježbi neka vam budu cca 15 sekundi (ili malo više ukoliko su vam funkcionalne sposobnosti slabije), dok između serija imate minutu do dvije.

Trening neka vam u totalu traje 50 do 60 minuta, pa si prema tome planirajte broj serija, krugova i slično.

2. Prehrana

Umjesto da se pravim pametan s ‘općim informacijama’ evo vam samo dva savjeta:

Da bi gubili kilograme trebate biti u deficitu! Matematika jasna ko’ dan! Ukoliko trošite više nego što ste unijeli, vi gubite ‘na masi’; a obzirom da uz to i vježbate, događa se rekompozicija (više mišićne mase a manje potkožnog masnog tkiva) koja vam usput i pomaže da ubrzate svoj metabolizam.

Ukoliko niste vični slaganju smislenih jelovnika, računanju kalorija, proučavanju namirnica i nemate vremena se ozbiljno posvetiti nabrojanom; tada vam savjetujem posjet nutricionistu koji će vam pomoći da trud u teretani oplodite zdravom i kvalitetnom prehranom te na taj način zaokružite vaš proces transformacije!

I još samo nešto…

Potkožno masno tkivo se ne može topiti ciljano (npr. odlučili smo skinuti ‘mast’ s trbuha) već se događa ‘globalni’ proces redukcije potkožnog masnog tkiva na razini cijelog tijela; a s kojih će ‘mjesta’ tijelo prvo krenuti ‘topiti mast’ ovisi o vašem genotipu.

Ukoliko nemate kvalitetan odmor, priča ‘pada u vodu’. Nema tog treninga i prehrane koju mogu nadomjestiti kvalitetan san…

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top