ZDRAVLJE

KAKO KESTEN UTIČE NA ORGANIZAM?Miris pečenog kestena koji se širi ulicom svima nam je dobro poznat,a li možda ne znate sve prednosti koje ima po zdravlje.

Sto grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrijednosti.

Zanimljivo je da se kalorijska vrijednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se i količina bjelančevina i ugljenih hidrata u plodu.

Bogat vlaknima, vitaminima i mineralima

Kesten je odličan izvor prehrambenih vlakana koja smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i podstiču rad crijeva, odnosno garantuju bolju i redovniju stolicu.

Bogat je kalijumom i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, ali i bubrežnim bolesnicima.

Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, kao i mangana, kalcijuma, hlora, gvožđa i magnezijuma. Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad nervnog sistema i osnažuje imunitet tijela.

Oko 80 grama kestena dnevno zadovoljava petinu potrebe za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom plodu.

Pripazite kad kupujete kesten

Kada kupujete svježe kestenje, odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. Kada ih uzmete u ruku, težnina bi trebalo da odgovara njegovoj veličini. Izbjegavajte kestenje koje ima šuplji zvuk. Ubrano ili kupljeno kestenje čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top