Na jednoj od prošlih sjednica Skupština Zeničko-dobojskog kantona, postavljeno je niz pitanja koja se tiču rektora Univerziteta u Zenici Jusufa Durakovića, piše raport.ba.

Posebno je zanimljivo ono koje se tiče poslovnih prostora unutar zgrade Metalurškog fakulteta, na kojem je Duraković predavao.

Naime, Metalurški fakultet izdao je poslovni prostor firmi TPS doo Zenica, čiji je vlasnik upravo Duraković. Do te informacije lako je doći – ulaskom u zvanične internet stranice i fakulteta i kompanije. Na obje se navodi ista adresa.

Zanimljivo je da je Duraković bio i član Upravnog odbora Univerziteta u Zenici koji odobrava dodjelu prostora.

Zato se postavlja pitanje da li je on bio u sukobu interesa?

U vrijeme dok nije bio izabran za rektora, prof. Duraković predavao je čak pet predmeta na Metalurškom fakultetu, a nije poznato da li je radno vrijeme na fakultetu koristio i za rad u privatnoj firmi.

Kontaktirali smo Durakovića koji nam potvrđuje da jeste vlasnik, ali ne i direktor preduzeća odnosno da nije zaposlen u njemu.

“Ne može biti neko rektor Univerziteta u Zenici i biti stalno zaspolen i biti direktor drugog preduzeća i biti zaspolen. Ja nikada nisam bio direktor tog preduzeća. Jedno je biti direktor, a jedno vlasnik preduzeća. Ja nikada nisam bio zaposlenik svog privatnog preduzeća, ja sam vlasnik firme, ja sam stalno zaposlen na Univerzitetu”, navodi on.

Pitamo ga kako je njegova firma dobila prostor u zgradi fakulteta dok je on bio član Upravnog odbora.

“Putem konkursa se firma prijavila za prostor, iznajmljena je kancelarija. Tu nema sukoba interesa kao član Upravnog odbora. Jesam li ja tamo bio nezakonito? Sukob interesa bi bio da sam u tim kancelarijama držao predavanje i da sam educirao studente i davao diplome. U toj zgradi ima pet firmi koje iznajmljuju prostor”, naveo je Duraković.

Pitali smo ga ko mu je odobrio da se iznajmi poslovni prostor.

“Dekan”, krako je kazao Duraković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…