Zdravstveni djelatnici svoja prava odavno traže na ulicama. I to bezuspješno. Tako su liječnici Opće bolnice Konjic odlučni da podnesu ostavke ako do srijede ne dobiju plaće. Računi bolnice i dalje su blokirani.

Iako je bilo naznaka da bi računi Opće bolnice Konjic i tamošnjeg Doma zdravlja trebali biti odblokirani, to se još nije desilo.

I dalje je na snazi odluka liječnika Doma zdravlja o otkazima o radu ako račun ne bude odblokiran do srijede i plaće podijeljene. Ovih su se dana vodili intenzivni pregovori sa Poreznom upravom, koja je dvjema zdravstvenim ustanovama zbog dugova blokirala račune, i sa članovima Vlade HNK-a, javlja FTV.

Od početka pandemije, Dom zdravlja Konjic napustilo je, saznaje FTV 15 doktora. Najavljeni otkazi onih koji su ostali, a i njih je mali broj, značili bi da stanovnici Konjica, inače teritorijalno najveće općine, ostaju bez primarne zdravstvene zaštite.

A o čemu je riječ, objašnjava dr. Džemal Hajduk, liječnik u Domu zdravlja Konjic – uputnicama, redovnim terapijama, covid pregledima i testiranjima, laboratorijskim i rendgen pretragama. Poručuje i da nisu oni ti koji svih ovih godina formirali menadžement ni upravne odbore.

“Što se tiče obje ustanove, vjerujte da je to otvaranje jedne mini Pandorine kutije. Naši uposlenici, pa i naši sugrađani dobro znaju o čemu govorim“, kaže Amer Kerić, zaposlenik u Domu zdravlja Konjic.

Očito je riječ o lošem gospodarenju unutar obje ustanove u proteklih 14 godina. Poražavajuće je da zaposlenicima obje ustanove, koje od 2016.godine funkcioniraju kao dvije zasebne jedinice, 14 godina nisu uplaćivani doprinosi. Doktor Dženan Lepara je vruć krumpir vođenja dugovima opterećene Opće bolnice Konjic preuzeo tek početkom marta ove godine. Problem vidi drukčije: “Nedostatak ukupnih sredstava koja nama dolaze tranšama Zavoda zdravstvenog osiguranja. Pa su ti troškovi za bruto plate, pa za materijalne troškove – i u svoj toj masi su nedostatna sredstva tako da se doprinosi cijeli taj period, nekih 10-12 godina vjerovatno nisu uplaćivala“.

Dom zdravlja godišnje od Zavoda dobiva oko 2,6, a Opća bolnica 3,3 miliona maraka. Na deblokadu računa, Poreznoj su upravi apelirali i iz Vlade HNK-a. Novac, kaže premijer Nevenko Herceg (HDZ BiH), nije problem. U budžetu za sljedeću godinu predviđeno je povećanje od milion maraka domovima zdravlja i isto toliko bolnicama. Rebelansom finansijskoj plana ZZO-a planirano je više od četiri miliona maraka dodatnih sredstava za tri bolnice u HNK-u.

“Ja molim i tražim od nadležnih federalnih institucija da uvaže ovu situaciju i da konačno krenemo sa ovim zakonom o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova jer bez tog zakona mi možemo riješiti situaciju ovih ustanova, ali vrlo brzo će se stvoriti novi problemi“, ističe Herceg.

No, zaposlenici, ponajprije Doma zdravlja Konjic, smatraju kako u obje ustanove ima posla i za pravosudna tijela. Nije im jasno kako je uopće moguće toliko godina bez sankcija ne izmirivati obaveze prema državi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…