Podmorski gasovod, koji je predviđen za isporuku gasa iz Rusije u Njemačku, postao je upravo ono što su dvije zemlje oduvijek govorile da nikada neće biti – oružje u geopolitičkoj krizi.

Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina i nekoliko država članica Evropske unije žestoko su se protivile gasovodu otkako je prvi put najavljena njegova gradnja 2015. godine, upozoravajući da će projekt povećati utjecaj Moskve u Evropi.

Gasovod od 1.200 kilometara završen je u septembru i sada čeka konačnu certifikaciju. Međutim, iako još nije u funkciji, već djeluje kao ogroman klin između tradicionalnih saveznika u vrijeme velikih tenzija između Rusije i Zapada.

Prema mišljenju stručnjaka, to je samo po sebi pobjeda ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kristine Berzina, viša saradnica njemačkog Marshall fonda Sjedinjenih Američkih Država, nestranačkog istraživačkog centra, rekla je da je Moskva imala koristi od ove drame.

“Sve u vezi s gasovodom Sjeverni tok 2 je pobjeda Rusije. S obzirom na to da je cilj Rusije da podijeli sve, ako želi da razbiju jedinstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, ovaj gasovod im je divna prilika”, rekla je Berzina za CNN.

Godinama su i Rusija i Njemačka tvrdile da je gasovod čisto poslovno preduzeće i da nema nikakve veze s politikom. Međutim, u centralnoj i istočnoj Evropi, gdje snabdijevanje gasom iz Rusije igra ključnu ulogu u proizvodnji električne energije i grijanju kuća, malo je tema koje su više političke od energetske sigurnosti. S obzirom na to da su cijene prirodnog gasa već blizu rekordno visokih, mnogi strahuju da bi daljnje napetosti mogle uzrokovati još više bola evropskim potrošačima.

I dok je Rusija poricala da koristi energiju za vršenje pritiska na Evropu, Međunarodna agencija za energetiku je okrivila Moskvu da je smanjivanjem isporuke doprinijela evropskoj krizi cijena gasa.

“SAD i Evropa se pripremaju za mogućnost da bi Rusija mogla smanjiti svoj izvoz gasa u Evropu kako bi uzvratila za sve moguće sankcije. Bidenova administracija je u redovnim razgovorima s nizom zemalja u Evropi, na Bliskom istoku i u Aziji o povećanju proizvodnje tečnog prirodnog gasa u Evropi u slučaju da ruska invazija na Ukrajinu dovede do nestašice gasa”, kazalo je za CNN više američkih zvaničnika upoznatih o diskusijama.

Kao najveći ruski kupac gasa, Njemačka nije bila voljna da iskoristi gasovod da izvrši pritisak na Moskvu. Prije manje od dvije sedmice, njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht upozorila je protiv uvlačenja Sjevernog toka 2 u sukob. Ipak, kako su se tenzije između Rusije i Zapada podigle zbog Ukrajine, Nijemci su tiho odbacili tu tvrdnju. Pod pritiskom SAD-a, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock priznala je prošle sedmice da bi gasovod Sjeverni tok 2 mogao biti uključen u paket sankcija Rusiji zbog njene umiješanosti u Ukrajinu.

U isto vrijeme, Sjedinjene Američke Države su donekle smanjile svoje glasno protivljenje gasovodu. Ranije ovog mjeseca Senat SAD-a je izglasao zakon republikanskog senatora Teda Cruza iz Teksasa o sankcionisanju entiteta povezanih sa Sjevernim tokom 2. Glavni argument Bidenove administracije bio je da bi sankcije na gasovodu potkopale napore SAD-a da odvrati rusku prijetnju dajući Zapadu manje utjecaja.

Ukrajina i druge zemlje Istočne Evrope upozorile su da bi novi naftovod mogao učiniti region ranjivijim na ruske hirove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…