ZDRAVLJE

Kako izgraditi disciplinu? Najbolje je početi pomoću ovih isprobanih ‘‘trikova‘‘Tako je teško nakaniti se i počistiti kuću nakon dugog dana na poslu, ne jesti hranu koju znamo da ne trebamo, odraditi trening i kada to ne želimo… Pitanje je kako bi svijet izgledao da svaki čovjek uradi uvijek ono što zna da treba i uvijek se suzdrži od onoga što zna da ne treba raditi, to bi bila utopija kalibra naučne fantastike a ne fragmentirano i sklono greškama ljudsko društvo kakvo poznajemo danas. Nepokolebljiva disciplina je, stvarno, odlika samo najjačih i, obično, najuspješnijih ljudi. Postoji mnogo načina za izgradnju samodiscipline, što je dobra stvar, prenosi huffpost.com. Ako ste znatiželjni o tome što je potrebno ili tražite ideje, najbolji način da pristupite tome je početi s nekoliko jednostavnih trikova i zatim ih svakodnevno prakticirati.

Trik za disciplinu #1. Trenirajte svoj mozak da bude fokusiran čim se probudite.
Započnite dan ovim pitanjem: “Na šta sam danas potpuno posvećen?” Ova tehnika trenira vaš mozak da se usmjeri na ciljeve koji su vam trenutno važni i prisiljava vas da prioritetizirate cilj koji smatrate najrelevantnijim u ovom trenutku. Kako početi? Zapišite to velikim boldiranim slovima na listu papira i objesite ga na zid svoje spavaće sobe ili kupaonice. Pročitajte ga naglas dok započinjete dan, na primjer dok perete zube ili se pripremate za posao ili školu, zatim stupite u akciju: usmjerite svoju energiju tokom dana kako biste završili ono što ste si postavili kao svoj “jedan” cilj.

Trik za disciplinu #2. Obavite teški posao prije nego se posvetite uživanju.
Nije neuobičajeno da dan započne ovako: prepustite se želji da provjerite e-poštu i društvene medijske aplikacije na svom telefonu i razmjenjujete poruke s prijateljima. To je gubljenje vremena! Jutra su idealno vrijeme za obavljanje najtežeg posla. Najbolji dio je što nije teško napraviti ovu promjenu. Kako početi? Iskoristite svoja jutra tako da razvijete naviku obavljanja teškog posla rano. To će vam pomoći suočiti se s osjećajima odugovlačenja kada morate učiti za ispit ili završiti projekt za posao. Još bolje: poboljšat će vašu koncentraciju i fokusiranost kako bi vaš mozak mogao efikasnije i efikasnije obavljati svoj briljantan posao nego bilo koji drugi dio dana.

Trik za disciplinu #3. Prakticirajte odgađanje zadovoljstva.
Možda na prvi pogled ne izgleda kao sjajan izbor, ali odgađanje onoga što vas čini sretnim i pruža vam zadovoljstvo ima svoje prednosti. Radi se o uspostavljanju doze samodiscipline kako biste prvo obavili nešto teško kako biste se kasnije nagradili. Čak inauka potvrđuje ovu ideju: Stanfordov eksperiment s marshmallowima pokazao je kako odgođeno zadovoljstvo može povećati vašu šansu za uspjehom u mnogim područjima života. Kako početi prakticirati ovo? Nije tako teško kao što zvuči. Na primjer, ako želite pogledati film ili izaći s prijateljima, ostavite to za večer nakon što ste završili ono što ste planirali raditi tijekom dana. I ako to ne završite, nemojte pretpostavljati da ćete to učiniti u ponoć nakon što se zabavite i opustite.

Trik za disciplinu #4. Riješite se svih distrakcija koje vam stoje na putu.
Vrlo je teško fokusirati se na ono što trenutno radimo jer naša pažnja prelazi na male stvari koje primjećujemo oko sebe. Distrakcije vas lako mogu odvući od posla. Kada isključite ono što vas ometa, imate bolju šansu da zaista obavite ono što je važno. Kako početi? Isprobajte ove jednostavne strategije. Prvo, postavite svoj telefon u način rada “Avion” kada znate da trebate biti fokusirani. Zatim obavijestite ljude oko sebe (članove obitelji, prijatelje ili cimere) da nećete biti dostupni sljedećih nekoliko sati. Provjeravajte svoju e-poštu i društvene medijske aplikacije samo 2-3 puta dnevno (počnite oko podneva i kasnije provjerite). Izbjegavajte pregledavanje interneta ili čitanje dnevnih vijesti; zatvorite sve kartice u svom pregledniku kako biste izbjegli iskušenja da samo “bacite pogled”.

Trik za disciplinu #5. Naučite bolje upravljati svojim mislima.
Svakoga dana normalno je imati na imati hiljade misli koje se množe u vašem umu, i budimo iskreni, mnoge od njih nisu baš vedre i sretne. Također mogu biti negativne, samokritične, odbacujuće, mogu se usredotočiti na prošle neuspjehe ili dirnuti u vaše nesigurnosti. Dobra vijest je ova: iako to možda mislite, niste svoje misli. Vi ste puno veći od svojih misli! I postoje načini za uspješnije upravljanje svojim mislima i čak promijeniti svoj cijeli način razmišljanja. Kako početi? Meditacija je drevna vještina i praksa koja se pojavljuje u skoro svakoj svjetskoj religiji. Fokusiranjem na određenu pozitivnu sliku ili bilo kakvu informaciju ili čak ništa, vi faktički slažete svoje ‘podivljale‘ misli nazad u puzzlu kojom jeste vaš mozak u smirenom i sabranom stanju. Kada sa misli uklonite emocionalni teret i date si priliku da ih procesuirate, uz duboko disanje, vaš mozak može da funkcioniše staloženo, racionalno i bez panike i negativnih emocija. Također, bitno je prepoznati da li ulazite u vrtlog loših misli, to jeste da li dozvolite da vam jedna loša misao pokrene lavinu koja je dovoljna da zatrpa ostatak vašeg dana u negativnosti. Najbitnije od svega jeste znati pravilno disati i tim putem iskomunicirati tijelu da je sve u redu. Postoje mnoge metode dubokog i terapijskog disanja i tutorijali su lako pristupačni putem online servisa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top