ZDRAVLJE

KAKO ISTOPITI KILOGRAME: EVO ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU AKO PRESTANETE JESTI HLJEBNutricionisti godinama vode rasprave o tome je li hljeb namirnica koju je dobro konzumirati ili bismo je morali svesti na minimum.

Isto tako, pokušali su saznati šta bi se dogodilo našem tijelu ako bismo potpuno prestali konzumirati hljeb.

Kako donosi Women’s Health, postoji nekoliko promjena do kojih će doći ako ovu namirnicu izbacimo iz svakodnevne prehrane.

Kada smanjite unos ugljenih-hidrata, prvo što ćete primijetiti je koliko brzo, gotovo magično, gubite kilograme.

Međutim, stvar je u tome što nećete izgubiti masnoću, već kilograme uzrokovane nakupljanjem vode u organizmu, objašnjava dijetetičarka i trenerica Marie Spano.

Isto tako, dijetetičarka objašnjava kako su ugljeni-hidrati izvor energije, a kada osoba naglo smanji njihov unos, a upravo se to događa kada iz ishrane u potpunosti izbacimo hljeb, može doći do neobičnih pojava poput lošeg zadaha, suhoće u ustima, umora, slabosti, vrtoglavice, nesanice, te mučnine.

Naravno, te pojave su samo privremene, ali postoje i one dugoročne.

Riječ je prvenstveno o smanjenju rizika od srčanih bolesti, pretilosti i dijabetesa tipa 2, ali jedno istraživanje pokazalo je i da ćete biti manje skloni opasnim stanjima poput infarkta ili moždanog udara.

Za razliku od drugih vrsta hljeba, bijeli ne sadrži vlakna koja su nam potrebna za normalan rad crijeva pa ćete, kada ga jednom izbacite iz prehrane, u vrlo kratkom vremenu primijetiti poboljšanje probave, te brži metabolizam, prenosi N1.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top