Fondacija LA TERRA NOSTRA pokrenula je kampanju za prikupljanje sredstava za dokumentarni film “Bosanski vitez”. Do ovog momenta, od potrebnih 100.000 eura, skupljeno je nešto više od 6.000 ili šest posto.

Predsjednica Upravnog odbora Fondacije Alma Palo Aličehić pozvala je sve bosanske vitezove da svojom donacijom pomognu da “ispričamo našu priču cijelom svijetu”.

“Dragi bosanski vitezovi, vi što živite u Bosni i vi što živite van nje. Ovaj film je svjedočenje naše zajedničke ljubavi prema našoj domovini. Naša snaga i istrajnost u našoj ljubavi su naša borba za bolju budućnost. Ovim filmom mi, bosanski vitezovi, pričamo našu priču cijelom svijetu. Svi smo mi bosanski vitezovi”, kazala je Palo Aličehić.

O kampanji OVDJE.

Dokumentarni film „Bosanski vitez“ je priča o Seadu Deliću iz Glogove u Općini Bratunac. U toku rata u Bosni od ‘92. do ‘95. je kao pripadnik Armije RBiH, te uz veliku ličnu dramu i gubitke najbližih preživio i genocid u Srebrenici. Međutim, ovo nije film o ratu i genocidu, nego o čovjeku koji je na jedan dirljiv način, uspio zaliječiti svoje ratne traume. Po završetku rata, odlazi u Ameriku gdje boravi i danas vozeči kamione širom SAD-a. Ali bez obzira što je u Americi ostvario svoj „dječački američki san“ već dugi niz godina njegova stvarnost je na relaciji Amerika – Bosna i stalni san da se potpuno vrati kući. U tim razmišljanjima o Bosni, Sead pronalazi još jednu strast u vidu izučavanja bosanske historije. Otkriva navjerovatne detalje o životu bosanskih vladara. Ta opsesija historijom nagnala ga je da sa svakim povratkom u Bosnu obilazi srednjovjekovne kule i gradove, nekropole stećaka. Počinje istraživati i obilaziti sve znane i neznane lokacije. Otkriva kakav je zapravo bio bosanski viteški red…saznaje za njihov kodeks časti… shvata da je Bosna nekada bila zemlja za slobodoumne ljude koji su u njoj pronalazili utočište. Da je postojao jedan zavidan stepen tolerancije među različitim religijskim skupinama, a da je svima njima zajedničko bila samo jedno – sačuvati i odbraniti Bosnu. Shvativši o kakvom zakopanom blagu se radi, afirmacija historije Bosne postaje njegova opsesija koja njegovom životu daje potpuno drugi smisao.

On tragične događaje iz svoje sudbine počinje doživljavati “iz drugog ugla”. Na sve to gleda kao na sudbinske izazove koji su oduvijek bili sastavni dio života na ovim prostorima. Na taj način on je nesvjesno počeo brisati ožiljke koje mu je zadao zadnji rat u Bosni. Njegova stvarnost postaje zapravo fikcija o zaboravljenim prošlim vremenima i njihovim svojevrsnim oživljavanjima kroz fotografije i video. On spas u sadašnjosti pronalazi u prošlosti vjerujući da je to vezivno tkivo koje može ponovo na pravi način izgraditi i uvezati Bosnu i sve njene različitosti. Ali prije svega ovo je priča koja treba „podsjetiti“ ljude kako se voli svoja zemlja. On je na poziv na opasnost stao u odbranu svoje zemlje. Štitio je slabe, branio čast svoje porodice i kad je trebalo stao u odbranu granica zemlje… isto kao što su u drevna vremena radili bosanski vitezovi. Ovo je priča o slijeđenju srca, oporavku nakon ratnih trauma ali i ogromnoj ljubavi prema svojoj zemlji.

Film se radi u produkciji Prime Time, Concept Media i Kinematograf iz Hrvatske, te partnerima Fondacija LA TERRA NOSTRA … Film je podržan od Fondacije za Kinomatagrafiju i HAVC-a.

Članovi ekipe:

Producent: Adnan Ćuhara
Scenarij i režija: Tarik Hodžić
Direktor fotografije: Admir Švrakić
Kompozitor, mezzo-soprano: Larisa Buro
Video FX: Malik Kurt
Sound recordist: Adis Baždarević
Costume designer: Adnan Hajrulahović Haad
Scenografija: Edna Slipčević
Make-up: Edita Hajrulahović
Lights: K-Light
Fotograf: Amina Hodžić
Asistent režije: Kenan Kulenović
Sound design: Nenad Kovačević
Asistenti produkcije: Damir Husremović, Adis Ćuhara
Tehnička podrška: Kenan Pašić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…