ZDRAVLJE

KAKO DA OČISTITE NAR ZA 1 MINUT? SAMO SLIJEDITE NAŠA UPUSTVA I UŽIVAJTE U SLASNOM UKUSUČišćenje nara djeluje komplikovano, pa ga mnogi i ne jedu upravo iz ovog razloga. Pratite savjete iz videa i uživajte u blagodetima ovog izvrsnog voća.

Nar je jedna je od najstarijih vrsta voća i od davnina cijenjeni simbol zdravlja i plodnosti. Mnoge studije potvrdile su ljekovita svojstva nara koji, prije svega, djeluje pozitivno na kardiovaskularni i nervni sistem, a ovako ga možete očistiti za minut.

Nar je pun vlakana, a odličan je i kao izvor vitamina, gvožđa, folne kiseline i antioksidanta polifenola. Možete ga koristiti i kao svježu užinu, sok ili ulje. Efekat je podjednako koristan.

Sjemenke nara su odličan tonik za srce i grlo, a nova istraživanja pokazuju da jedenje ploda ili pijenje narovog soka može da spriječi i usporiti rast nekih vrsta raka dojke, prenosi portal Zdrava i prava.

Snižava krvni pritisak

Sok će vam pomoći da regulišete krvni pritisak. Ispijanje 50 ml soka od nara dnevno smanjuje pritisak za čak pet posto.

Pomaže kod dijabetesa

Nar pomaže i osobama s dijabetesom. Nova preliminarna studija pokazala je da osobe koje boluju od dijabetesa, a koje su pile sok od nara tri mjeseca, imaju znatno smanjen rizik od ateroskleroze.

Odličan za osobe sa osteoartritisom

Prema studiji iz 2005, sok od nara djeluje kao inhibitor na enzime odgovorne za oštećenje hrskavice, pa je odličan za osobe koje pate od osteoartritisa.

Sprječava bolesti desni

Da biste spriječili nastajanje karijesa, pijte sok od nara, a smanjit ćete i šanse za loš dah i bolesti desni.

Pomaže kod impotencije

I problemi s impotencijom smanjit će se ako jedete nar, dok kod žena utiče na ublažavanje svih simptoma PMS i menopauze.

Očišćen nar možete i zamrznuti

Plod nara, na sobnoj temperaturi može da izdrži mjesec dana, dok u frižideru može da stoji dva mjeseca. Očišćen nar možete da zamrznete i držite u zamrzivaču do godinu dana.

Možete ga grickati kao užinu ali i pomiješan sa grčkim jogurtom i malo meda.

Potrebno je:

1 litar jogurta

dvije kašike meda

jedan veliki nar

Sve sastojke pomiješajte i servirajte s listićima mente i integralnim keksićima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top