ZDRAVLJE

KAKO ĆETE PREPOZNATI LAŽNI SIRMnogi zanemaruju ove znakove koji škode zdravlju, a najviše se prodaju

Lažni sirevi ukusom i teksturom podsjećaju na pravi, ali ako zavirimo u sastav takvih umjetnih proizvoda nerijetko ćemo pronaći brojne nezdrave sastojke

Umjetni, jeftini sirevi koji ne sadrže mlijeko često sadrže manje proteina i kalcija od prirodnog sira, baš kao i soli, konzervansa i aditiva, a najlakši je način da ih “razotkrijete” čitanje deklaracije na proizvodu.

Gdje koriste ‘lažne sireve’

Imitacije topljenog sira često se koriste u prehrambenoj industriji zbog svoje isplativosti, produženog roka trajanja i dobrih rezultata topljenja na višim temperaturama. Obično se koriste u lošim pizzerijama i restoranima brze hrane, dodaju se smrznutim obrocima i nekim grickalicama.

Neke imitacije sira mogu imati visok sadržaj zasićenih masti i kolesterola koji štete zdravlju srca. Osim nedefinirane masnoće, škroba, boja i aroma, u takvim proizvodima nađu se i razne druge “kemije” koje dugoročno mogu naštetiti zdravlju. Na primjer, E407 (karagenan), E412 (guar guma) i E417 (tara guma) mogu izazvati tegobe s probavom pa čak i ozbiljnije bolesti.

Ali zamjene za sir ne treba miješati s kvalitetnim veganskim sirevima biljnog porijekla čiji je sastav jasan. Iako im mogu nedostajati određene hranjive materije koje se nalaze u tradicionalnom mliječnom siru, ako se radi o kvalitetnom proizvodu, neće imati štetan utjecaj na zdravlje.

Sir najčešće nastaje od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka, odnosno zgrušavanjem bjelančevina u mlijeku pomoću sirila. Kvalitetan, a samim time i zdrav sir može se proizvesti samo od vrhunskog mlijeka, a većina domaćih sireva proizvodi se od svježeg, sirovog, nepasteriziranog mlijeka. Osim toga, u mlijeku moraju prevladavati korisne bakterije, mliječno-kiselog vrenja.

Pokazatelj nekvalitetnog sira je najčešće cijena, ali najviše se doznaje čitanjem deklaracije i sitnijih slova na ambalaži. Prirodni sir najčešće ima kratku listu sastojaka. Kako biste bili sigurni da ste odabrali sir u kojem zaista ima sira, obavezno treba pročitati deklaraciju na proizvodu.

Na primjer, sir u listićima koji se koristi za tost-sendviče često sadrži mali postotak mlijeka ili sira, ogroman postotak masnoće i soli, a ostatak odlazi na sirutku, emulgatore i boje. Dodavanjem arome dobiva se određena vrsta sira.

Za razliku od prirodnog sira, ovdje nema korisnih bakterija koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje crijeva, kalcij, zdrave proteine i masnoće. Kada kupujete sir, uvijek je bolje dati prednost siru u komadu, a dobro je biti skeptičan i prema siru koji je označen kao “sir za pizzu”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top