Izgradnja centra za autizam u Tuzli, prvog ovakve vrste u BiH, završena je prije nekoliko mjeseci, a od trenutka otvaranja dijele ga još administrativne procedure. Među njima je i zakon o osnivanju javne ustanove, čiji je nacrt usvojila Vlada TK.

Nakon brojnih peripetija izgradnja centra za autizam u Tuzli je završena u ljetnom periodu ove godine, a korak do njegovog zvaničnog otvaranja je usvajanje zakona o osnivanju javne ustanove, što bi se uskoro moglo desiti.

Naime, eminentni stručnjaci iz oblasti socijalnog rada, zdravstva, obrazovanja i slično, a uz konsultacije s udruženjima koja okupljaju roditelje i osobe oboljele od autizma, kreirali su tekst zakona o osnivanju javne ustanove centar za autizam u Tuzli. Dokument u formi nacrta jučer je usvojila Vlada Tuzlanskog kantona.

“Nacrtom zakona data je mogućnost da finansiranje centra ima jednu određenu samoodrživost. Uz finansiranje osnivača, budžeta Tuzlanskog kantona, predviđeno je i lično finansiranje korisnika u skladu s propisima, sredstvima pravnih i fizičkih osoba, koje preuzmu obavezu plaćanja, projekata i drugih aktivnosti centra, donacija, poklona i tako dalje”, kazao je ministar za socijalnu politiku TK Esed Džidić.

Početna injekcija od pola miliona KM

Sredstva za početak rada i opremanje centra osigurat će osnivač iz budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu, a za sada je planiran iznos od pola miliona konvertibilnih maraka.

Inače, kada je riječ o daljnjem funkcioniranju centra, predviđeno je finansiranje s gradskog i federalnog nivoa vlasti, a prema prvoj projekciji novac će biti osiguran za angažman sedam zaposlenih stručnih osoba.

Kroz tekst nacrta zakona je vidljivo da je glavna djelatnost budućeg centra odgoj, obrazovanje, socijalna te zdravstvena zaštita, kod koje će posebna pažnja biti posvećena detekciji, opservaciji i ranoj intervenciji.

“Svi smo se složili da u upravnom odboru bude zastupljena struka. Što više struke budemo imali, imat ćemo manje problema u radu. I taj rad će biti usmjeren prema onima zbog kojih se osniva ovaj centar. Po preporukama ljekara iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, vrlo je bitno u prve četiri godine, kada se primijeti da se razvija proces autizma, djelovati preventivno. Ako se uspije u tom ranom periodu izvršiti potrebna rehabilitacija, takva djeca mogu nastaviti normalno školovanje i život”, pojasnio je Džidić.

Komisija pregledala objekt

S druge strane, Gradska uprava Tuzle ranje je formirala komisiju za tehnički pregled objekta centra, koja je obavila svoj dio posla te je sada u fazi izdavanja upotrebne dozvole.

“Centar će početi raditi kada ispuni uslove za obavljanje djelatnosti. Rok za donošenje normativa i standarda centra će donijeti kantonalna vlada u roku od 90 dana od stupanja zakona na snagu”, naveo je resorni kantonalni ministar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…