Nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je znatno ublažio svoju retoriku. Mnogi tumače ovaj sastanak kao Vučićev pokušaj da u zadnji čas spriječi sankcije Dodiku, tako što će ponuditi domaće političko rješenje za trenutnu krizu.

Ako se nađe dogovor o šumama i zemljištu, institucije BiH će funkcionisati, kazao je Vučić, nudeći potencijalno rješenje i izlaznu strategiju za Dodika. Posve je indikativan način na koji je Vučić govorio o sankcijama.

“Važno je da pokažem da RS nije izvor problema. I ono što želim da kažem je da će Srbija biti protiv bilo kakvih sankcija protiv bilo koga u RS-u. Naš stav je jasan i nedvosmislen. Molimo sve da dođemo do rješenja razgovorom. Sankcije nikome neće ništa dobro donijeti”, kazao je Vučić i dodao da je Dodiku prenio važne poruke međunarodnih zvaničnika.

Iz navedene poruke može se iščitati da je RS u centrima odlučivanja prepoznata kao izvor problema, te da su sankcije stavljene na sto.

Klix.ba je ranije objavio da bi sankcije mogle obuhvatiti ne samo zvaničnike, već i firme bliske SNSD-u, kao i da bi se, pored SAD-a, Velike Britanije i Kanade, ovoj akciji mogao pridružiti značajan dio evropskih država, na čelu sa Njemačkom, što je potvrdio i sam Dodik u jednoj od svojih izjava.

U izvršnoj direktivi broj 14033, koju je 8. juna ove godine potpisao američki predsjednik Joe Biden, definisano je da će sankcijama biti pogođena lica koja budu osporavala Dejtonski mirovni sporazum, te odluke OHR-a i zaključke Upravnog odbora vijeća za implementaciju mira, u što se uklapa rukovodstvo SNSD-a, na čelu sa Dodikom. Međutim, u jednoj od tačaka direktive (sekcija 1, stav 6) kaže se da će sankcije obuhvatiti i osobe koje su “materijalno podržavale, sponzorirale, osiguravale finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku u dobrima i uslugama“ navedenim aktivnostima.

Ukazom američkog predsjednika samo su teorijski određena lica koja mogu postati predmetom sankcija. Konkretna imena utvrđuje Ministarstvo finansija SAD-a.

Da bismo razumjeli na koji način bi, ukoliko nastave podrivati Dejtonski sporazum i OHR, vlasti entiteta mogle biti sankcionisane, korisno je sagledati najnovije sankcije protiv vlasti Bjelorusije, koje su SAD nametnule prije nešto više od dva mjeseca, u saradnji sa Kanadom, Velikom Britanijom i EU.

Ove sankcije su uvedene 9. avgusta 2021, tačno godinu dana nakon velikih protesta u Bjelorusiji, kada je opozicija optužila Lukašenka da je lažirao rezultate izbora, a nakon čega je uslijedio talas represije, u kojem je uhapšeno više hiljada opozicionara.

U odluci od 9. avgusta, Ministarstvo finansija SAD-a je uvelo sankcije za 44 pojedinca i pravna subjekta bliska Lukašenku. Među njima se izdvaja nekolicina, koji su u saopćenju Ministarstva finansija SAD-a nazvani “novčanici režima”.

Nikolaj Varabej je bjeloruski oligarh koji je, zahvaljujući bliskim vezama sa Lukašenkom, izgradio čitavu poslovnu imperiju, koja obuhvata više različitih kompanija: BelKazTrans (prevoz uglja na području cijele zemlje), NovopolotskInterservice (jedna od najvećih naftnih kompanija), zatim banka Absolutbank, itd. Varabejova poslovna mreža se proteže i na Ukrajinu, gdje filijala njegove firme BelKazTrans isporučuje ugalj iz Rusije za područje Donbasa.

Drugi bjeloruskih oligarh pogođen sankcijama jeste Aleksej Aleksin. Zahvaljujući političkom utjecaju, Aleksinovekompanije Inter Tobacco i Energo-Oil drže monopol na proizvodnju i prodaju cigareta, što mu je osiguralo enormno bogatstvo. Također, Aleksin drži i veliku kompaniju za kamionski saobraćaj Belneftgaz.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…