ZDRAVLJE

KAD SE UDARITE, NAMAŽITE SE MASLACEMKada se udarite, bilo vi ili dijete, odmah se namažite maslacem ili margarinom i modrica se neće pojaviti. Bitno je namazati se što prije, ako je moguće odmah, da spriječite pojavu modrice.

Zašto maslac tako djeluje? Tijelo je puno krvnih žila i prilikom udarca udareno tkivo je iziritirano i u okolno tkivo ispušta histamin.

Histamin razbija zidove krvnih žila i iz njih počinje teći krv u okolno tkivo. Posljedica tog krvarenja je oticanje tkiva koje počinje poprimati nijanse crveno-ljubičaste boje. Tako nastaje modrica.

Maslac je pun fosfolipida (grupa spojeva koji izgrađuju ćelijske membrane), a mazanjem maslaca na udareno područje ono ga upija i obnavlja zidove krvnih žila, na taj način sprečavajući daljnje krvarenje.

Možete koristiti i margarin jer i on obiluje fosfolipidima, ali maslac je zdraviji. Možete koristiti i shea maslac. Osim fosfolipidima, on je bogat i vitaminima E, A i F, kao i nezasićenim masnim kiselinama, koja imaju antigljivična i protuupalna svojstva i regeneriraju kožu ubrzavajući proizvodnju kolagena, piše ”AA Natural Cosmetics”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top