– Pravo na proteste je ljudsko pravo i temeljni dio demokratskog sistema. Logično je da svaki protest ima i političku pozadinu. Bitno je da se uredno prijavi kod lokalnih institucija i drži pod kontrolom da protest ne eskalira iznutra, dok su čuvari reda i mira dužni osigurati da se protesti mogu sigurno sprovoditi – kaže Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu ispred Socijaldemokratske partije, koja je dio nove vladajuće koalicije, komentirajući aktuelne proteste u Srbiji.

Kako je naveo u intervjuu za Danas.rs, “svjesno povlačenje policije i izlaganje demonstranata nasilju izvana je teški prekršaj policije za koji bi trebalo prije svega da odgovara ministar unutrašnjih poslova”. 

Ukazuje da bi u normalnim demokratskim sistemima za takve prekršaje ministar izgubio položaj.

– I to nam samo govori koliko je Srbija daleko od ispunjavanja zahtjeva za ulazak u EU. Moja preporuka ministru Vulinu bi bila da se u najmanju ruku onoliko brine o zaštiti demonstranata, čuvajući red i mir kao što čuva murale pravomoćno osuđenih srpskih ratnih zločinaca – rekao je Juratović. 

U toku intervjua se osvrnuo i na to hoće li nova njemačka vlada konačno zauzeti proaktivniji odnos prema vlastima u Srbiji, te kakav odnos Berlina možemo očekivati prema Moskvi, budući da bi to moglo da odjekne i na Balkanu. 

– Odnos Berlina prema zapadnom Balkanu pa tako i Srbiji nema nikakve veze s odnosom Berlina prema Moskvi. To je spin koji rado povezuju nacionalisti zapadnog Balkana kako bi u EU napravili sliku da oni imaju alternativu. Srbija se mora odlučiti da li želi u EU i u koju EU ona želi? 

A da bi ušla u EU na temeljima demokratskih vrijednosti onda je neophodno da konačno na tome otpočne ne samo raditi nego i prakticirati. Poznato mi je da se gaje nade u Srbiji da će se Srbija prošunjati u EU tipa višegradskih država, ali to je čisto zavaravanje, jer višegradske države su članice EU, koje u međuvremenu imaju sve veće probleme unutar EU i postoji sve veća opasnost da budu izolirane. 

Dakle, za zemlje zapadnog Balkana, time i Srbiju je neophodno da krene u red zemalja EU koje nude sigurnu budućnost na temeljima na kojima se zasniva EU, a to je snažan pravni sistem te jake i funkcionalne institucije bez kojih nema napretka – ističe Juratović. 

Juratović je komentirao i ubrzano naoružavanje Srbije, te da li su opravdana strahovanja u regionu zbog toga. 

– Dozvolit ću sebi malo ironije. Protiv koga to i zbog čega je potrebno “regionalnoj velesili Srbiji” naoružavanje? Zar nije to već silno naoružavanje Srbiju dovelo u situaciju da preuzme historijsku štafetu ratnih gubitnika poslije Njemačke u Evropi upravo zbog toga što je kao i Njemačka nekada mislila da može oružjem osvojiti takozvani “Lebensraum”, uostalom to isto pitanje želim postaviti svim takozvanim vojnim silama zapadnog Balkana.

Zar zapadnom Balkanu nije dovoljno rata, zar države nasljednice Jugoslavije nisu ratom svele svoje narode na nivo nerazvijenih država. Umjesto da zajedno grade budućnost na principu ekonomskog razvoja, socijalne sigurnosti i ekološke održivosti kao sav moderni svijet, zapadni Balkan se bavi historijskim revizionizmom iz vremena poslije Prvog svjetskog rata. 

To nam samo govori o tome da nacionalisti zapadnog Balkana, pa tako i Srbije su prepoznali da čak i nacionalizam više ne nosi vodu, već šire strah mogućim ratom, kako bi svoje građane kao ovce za klanje držali u svojim torovima s ciljem da još neko vrijeme zadrže vlast za koju znaju da je očigledno na izmaku. Zar srpski narod to već jednom nije doživio sa Miloševićem? – izjavio je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…