Još prije sedam dana premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je u skupštini nastavak radova na izgradnji HE Buk Bijela. Da obustave radova neće biti, Ustavni sud BiH potvrdio je tek danas.

Kako se navodi u odluci, o privremenoj mjeri sud će odlučiti u januaru, nakon dostavljene dokumentacije.

“Bilo je tu mnogo spekulacija, da ćemo mi morati da pauziramo. Mi nemamo nikakvu odluku Ustavnog suda BiH, tako da mi nastavljamo. Nismo ni stajali, već je korona uradila svoje. I Buk Bijela samo je jedan u nizu projekata malih i srednjih hidroelektrana na Drini koje možemo zajedno da gradimo”, kazala je Brnabić.

Ili je Brnabić bila vidovita, ili dobra informisana, komentira ekspert za državnu imovinu, Muharem Cero koji tvrdi da do obustave radova na hidroelektran vjerovatno neće doći ni u januaru, iako spor još nije riješen.

“Neizricanje privremene mjere i nezaustavljanje radova jeste zoran znak da je cijela priča iz ustavnog diskursa preseljena u politički diskurs i da bi ona mogla biti predmet političke trgovine za rješenje aktuelne krize u BiH”, upozorava Cero.

U pozadini priče državna imovina
Podsjetimo da je Milorad Dodik nedavno najavio da će Republika Srpska 10. decembra staviti van snage zakon o zabrani raspolaganja imovinom, koji je nametnuo nekadašnji Visoki predstavnik Paddy Ashdown, i da će državnu ali i vojnu imovinu na teritoriji tog entiteta knjižiti kao imovinu Republike Srpske. Sve to je poslužilo kao svojevrsni pristisak na Ustavni sud, ne dvoji Muharem Cero.

“Nije dobro da se u trenutku kada se rješava status državne imovine i hidroelektrana događaju ovakve stvari. Ovo je sužavanje prostora za rješavanje pitanja državne imovine i čini mi se ješ jedaan problem za Christian Smidth”, dodaje.

Ustavni sud je prije ove odluke produžio vrijeme Zajedničkoj komisiji za koncesije na šest mjeseci da donese odluku, ali i naveo kako se Sud BiH treba očitovati o legalnosti rada komisije i odgovoriti na prijavu jednog od članova koji tvrdi kako zajednička komisija za koncesije nije ni nacionalno ni teritorijalno kapacitirana, obzirom da je šest od sedam članova iz RS.

Nekadašnji sudac Ustavnog suda Kasim Trnka komentira ovo što se radi Srbija i RS je napad na energetski suverenitet BiH, ali mnogi to ne prihvataju:

“Sud je nedoneseći privremenu mjeru, omogućio da investitori nastave svoj rad. Stvari se dalje komplikuju. Jer ako se investicije nastave, a vjerujem da će oni sada ubrzati radove, to će stvoriti novo faktičko stanje, biće problem to rješavati. A bojim se da za ovih šest mjeseci to neće biti riješeno jer su akteri ovih kojima je u interesu pogodovanje Srbiji, oni su akteri donošenja odluka o Komisiji za koncesiji”, rekao je Trnka.

Komisija za koncesije neće raditi do odluke Suda BiH
Predsjedavajući Komisije za koncesije Milomir Amović kaže kako će se sačekati na odluku Suda BiH. Ako komisija bude neligitimna, biraće se nova. Koliko će sve to trajati, ne zna.

“Mi ćemo sačekati odluku Suda u BiH, obzirom na prijavu jednog člana. Ali mi smo regulatorno tijelo. Nismo Dom naroda u kojem postoje Bošnjaci, Hrvati i Srbi. I to je to što imamo”, dodaje Amović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…