Bosna i Hercegovina je jedina država u regiji koja neće učestvovati na ovogodišnjem Samitu za demokratiju (The Summit for Democracy) koji organizuje Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Bosna i Hercegovina nije na listi učesnika samita, koja je objavljena na web stranici ovog ministarstva. Na listi nisu ni Rusija ni Kina, a samit će biti održan 9. i 10. decembra.

Domaćin ovog samita, koji će okupiti čelnike desetina država svijeta, predstavnike civilnog društva i privatnog sektora, bit će američki predsjednik Joe Biden. Razgovarat će o izazovima po demokratiju i mogućim mjerama za poboljšanje demokratskog poretka te unapređenje ljudskih prava.

Iz State Departmenta su poručili da će ovo biti prilika da američka vlast sasluša koje su to prijetnje po demokratiju u drugim zemljama. Ključne teme bit će borba protiv autoritarizma, borba protiv korupcije i borba za ljudska prava.

U State Departmentu nije obrazloženo zašto pojedine države neće učestvovati na ovom samitu – da li je riječ o njihovoj odluci ili odluci samih država. Iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine i/ili Ministarstva vanjskih poslova do objavljivanja ovog teksta se nisu očitovali po ovom pitanju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…