Španska vlast namjerava koronavirus tretirati kao sezonsku gripu, jer je izgledno da će nakon pandemije početi endemija. Ako se to desi, to će značiti normalizaciju života.

Premijer ove države Pedro Sanchez je 17. januara nakon susreta s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom izjavio da razmatraju kako se transformirati iz pandemije u endemiju.

Stopa smrtnosti od koronavirusa u Španiji je pala s 13 na jedan posto. Za Sancheza “virus više nije smrtonosan koliko je prije bio”.

To će podrazumijevati tretiranje koronavirusa kao sezonske gripe. Međutim, dr. Jeffrey Lazarus iz Instituta za globalno zdravlje (ISGlobal) u Baceloni smatra da još nije kraj pandemije.

“Mislim da se više radi o politici nego o javnom zdravlju. Nakon svakog pandemijskog vala se daju novi prijedlozi. Ranije se predlagalo da se prestanu nositi maske na otvorenom prostoru, a sada se predlaže prestanak testiranja i registrovanja zaraženih”, rekao je Lazarus.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su pozvali države da budu oprezne podsjetivši da je veliki broj ljudi širom svijeta nevakcinisan. Još smatraju da se epidemiološke mjere mogu ukidati tek onda kada se počne smanjivati broj zaraženih, prenosi Euronews.

Podsjećamo, britanski premijer Boris Johnson je 19. januara najavio ukidanje skoro svih epidemioloških mjera. Izgledno je da će se to desiti do kraja marta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…