Haaretz dalje poredi negiranje genocida u Srebrenici sa poricanjem holokausta

Izralske novine Haaretz su danas objavile osvrt na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini te podsjetile na mnoge razloge zbog kojih, kako ističe u autorskom tekstu urednica Esther Solomon, Izrael i Jevreji moraju podići svoj glas protiv onih koji i dalje negiraju genocid i zagovaraju podjele u Bosni i Hercegovini.

Autorica se prisjeća riječi Vanje Filipovića, aktuelnog ambasadora Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji, koji je bio među djecom koju su međunarodne jevrejske humanitarne organizacije evakuisale iz opkoljenog Sarajeva.

-Nikada neću zaboraviti zahvalnost koju sam osjećao, bile su Filipovićeve riječi.

Vanja je bio jedan od djece evakuirane iz Sarajeva konvojima koje su organizovale međunarodne jevrejske humanitarne organizacije za vrijeme opsade.

U tekstu se ističe kako je život u Sarajevu bio sve samo ne normalan. Opsada, koja je uključivala nestašicu hrane, lijekova, vode i struje, trajala je 1.425 dana i bila je najduža opsada glavnog grada u moderno doba. Za vrijeme opsade ubijeno je 5.400 civila, uključujući i 1.600 djece. Većina njih je izgubila život od snajperista koji su se skrivali na visokim zgradama glavnog grada. Hiljade žena i djece su morali napustiti svoje domove dok bosanski Srbi nisu dopustili muškarcima da idu.

Haaretz podsjeća kako su širom Bosne i Hercegoivne formirani koncentracioni logori, organizovane masovne deportacije, silovanja, masovna uništavanja kuća, sela i džamija, opsada Sarajeva, te namjerno i sistemsko ubijanje bošnjačkih civila, posebno (ali ne samo) na području Srebrenice. Masakr u Srebrenici gdje je ubijeno najmanje 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, odvojenih od svojih majki, supruga i sestara na teritoriji koja je Vijećem sigurnosti UN-a proglašena “sigurna zona”, utvrđen je u poslijeratnom periodu suđenja pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde kao genocid.

Sada, samo četvrt stoljeća kasnije, u Bosni i Hercegovini postoji bojazan, ako ne i užasnutost. Bosanskohercegovački Srbi ponovo govore o secesiji, baš kao što su to činili 1990-ih, i opet pojačavaju antibošnjačko huškanje, baš kao i 90-ih.

Rat u Evropi, potaknut rasističkim, iredentističkim hiper-nacionalizmom s ravnodušnošću prema međunarodnim sporazumima, pomiješan s političkim i ekonomskim miješanjem Rusije i Kine zasigurno zvuči kao da bi trebao privući pažnju širom kontinenta ali i u Bijeloj kući, navodi se u tekstu.

Odustajanje od sveprisutnog negiranja genocida, ako ne i trijumfalizma, prijetnje multietničkoj državi s dugom historijom jevrejske kulture u vrijeme kada na svakom koraku vidimo slučajeve antisemitizma, koji su utemeljeni duboko i u ideologiji bijelih supremacista širom svijeta su razlozi zbog kojih bi posebno Jevreji trebali obratiti pažnju.

Nadalje, u tekstu se kaže da sada opstanak te očigledno nefunkcionalne države, koja je ipak ključni zaštitnik prava i života onih građana koji strahuju i od apatridije i od ponavljanja srpskih zločina, ili koji ne žele biti pripojeni nekim od svojih susjeda, pod najvećim je pritiskom od njenog osnivanja.

– Dejtonski mirovni sporazum je bio uspješan, ali se nikada nije bavio nacionalističkom idejom Velike Srbije. On ju je gušio neko vrijeme, ali duh je opet izašao iz boce – kaže Vanja Filipović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…