BIH

Jesu li ovo optimistične poruke iz Banje Luke? Obratili se Konaković i Dodik nakon sastanka, šta su dogovoriliMinistar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković najavio je posjetu Srbiji gdje će razgovarati o pitanju granica Srbije i BiH.

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sastali su se danas u Banjoj Luci, a nakon sastanka je održana pres konferencija.

Prvi je govorio optimistični Dodik koji je kazao da Konakovića lično zna i da ga sve više upoznaje.

“Razgovarali smo o strukturama vezano za pozicioniranje samog ministarstva. Gospođa Turković je pravila stranačke i porodične ambasade po svijetu. Imamo jedno dobro razumijevanje, bitno je da u svim ambasadama budu zastupljeni svi.

Imamo različite pristupe u nekim slučajevima kao što je pitanje sankcija Rusiji, ali tamo gdje budu potrebne odluke, u Predsjedništvu i Vijeću ministara, mi ne možemo dati saglasnost. Moramo da omogućimo da BiH funkcioniše na ustavan način”, smatra Dodik.

Kazao je da će nova vlast nastojati da smanji međunarodni intervecionizam u BiH.

Elmedin Konaković je rekao da mu nije jasno kako je “šok jer su se sastali u Banjoj Luci”.

“Još uvijek je valjda neuobičajena praksa da se dva predsjednika stranaka koji čine vlast na državnom nivou sastaju i dogovaraju.

Ima mnogo otvorenih pitanja, ali hoću da kažem nekoliko primjera iz prakse. Željka Cvijanović i ja smo poslali neka različita mišljenja u institucije, ali mi smo o tome razgovarali. Ono što je za mene važno jeste da ćemo kroz upoznavanje doći do toga da zaživi koncept radnih projekata za sve Bosance i Hercegovce.

Hoćemo da nađemo modele kako to s obje strane može biti prohodno. Vanjski poslovi nisu politička i stranačka stvar. Jako je puno onih stvari oko kojih imamo zajedničke stavove. Nisam znao da su napravljene jednonacionalne ambasade BiH. Često ću dolaziti u Banju Luku, pozivat ću Dodika i u Sarajevo i u neka druga mjesta. Ne mogu shvatiti da se nekome ne sviđa da razgovaramo”, naveo je Konaković.

Istakao je da je zadovoljan njihovim konstruktivinim razgovorom te je odgovorio na pitanje da li će ‘osmorka’ koalirati s SDA.

“Turbulencije unutar ‘osmorke’ su rezultat biranja delegata u Dom naroda PSBiH, posljedica toga je na nekim lokalnim nivoima. SDP se s pravom ljuti. Ja koliko znam Narod i pravda ne pregovara s SDA, to bi bio šok. Mi o tome ne razmišljamo, to bi bio slučaj neke atomske nužde”, rekao je Konaković.

Ministar vanjskih poslova najavio je posjetu Srbiji gdje će razgovarati o pitanju granica Srbije i BiH.

Nisu se složili oko ukidanja viza državljanima Rusije. Dodik je rekao da oni to neće podržati, a Konaković da će ovo pitanje analizirati pravni timovi.

“Ukoliko se o tome bude odlučivalo tamo gdje glasaju Tegeltija i Cvijanović, to neće biti usvojeno. Ako ja budem odlučivao, to će vjerovatno biti usvojeno. To vam je politička relanost u BiH”, kazao je Konaković.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top