ZDRAVLJE

JEDNU OD NAJZDRAVIJIH VOĆKI OVAJ TIP LJUDI NE SMIJE JESTI: AKO PRETJERATE, MOŽE NAPRAVITI HAOS U VAŠEM ORGANIZMUSmokva se decenijama koristi u narodnoj medicini, a njihova primjena se preporučuje onima koji pate od povišenog holesterola, jer sadrže više vlakana od bilo kog drugog voća ili povrća. Naročito su bogate pektinom i vlaknima koji snižavaju nivo holesterola u krvi.

Samo pet smokava dnevno osigurava više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je i bogat izvor kalcijuma, magnezijuma, vitamina B6 i kalijuma. Pošto su sad najslađe, iskoristite sezonu i kupite ih na pijaci.

Smanjuju holesterol

Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Pored holesterola, na oštećenje srca djeluju i povećani trigliceridi. Dokazano je povoljno djelovanje smokava na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli, koje ova voćka sadrži, vežu se za molekule holesterola u crijevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

Prevencija srčanog udara

Omega-3 i omega-6, kojima smokve obiluju, važne su za zdravlje kardiovaskularnog sistema. One su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.

Poboljšavaju pamćenje

Redovno uzimanje smokava sprječava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri smokve (ili suhe) osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa za organizam, piše Stil.

Dijabetičari, oprez! Jedite ih, ali ne pretjerujte s količinom

Zbog količine šećera koji sadrži, dijabetičarima se preporučuje veliki oprez kad jedu smokve. Ipak, ako ih koriste umjereno, mogu da dovedu do smanjenja potrebe za količinom insulina. Dvije smokve dnevno za vas su sasvim dovoljna količina.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top