MAGAZIN

Jedinstveni spektakl: Jedno od sedam svjetskih čuda se pojavilo na nebu iznad RusijeBudući da je polarna svjetlost prirodni fenomen, teško je unaprijed predvidjeti njenu pojavu

Krajni sjever Rusije, poput ostalih zemalja smještenih u “auroralnoj zoni”, privlači putnike iz cijelog svijeta u nadi da će svjedočiti jedinstvenom spektaklu.

Murmanska oblast, koja se nalazi na poluotoku Kola, vrlo je popularna među ruskim turistima koji tamo odlaze skijati i posjetiti tradicionalna sela.

Za ljubitelje astronomije i fotografije posebno je privlačna u doba godine kada mogu svjedočiti zapanjujućoj slici svjetla koje treperi noćnim nebom.

Sjeverna polarna svjetlost jedan je od najpopularnijih prirodnih fenomena, uvrštena među sedam svjetskih prirodnih čuda. Na sjevernoj Zemljinoj polulopti naziva se Aurora Borealis, a na južnoj Aurora Australis.

Budući da je polarna svjetlost prirodni fenomen, teško je unaprijed predvidjeti njenu pojavu. Najčešće se pojavljuje se na nebu u septembru i oktobru ili u martu i aprilu u periodu proljetne i jesenske ravnodnevice, javlja Anadolija.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top