Brčko ima sve preduslove da postane regionalni logistički centar za transport robe, rečeno je na sastanku predstavnika željeznica RS, Fedracije BiH i Željeznica Republike Hrvatske, tepredstavnika brodske kompanije SMA i Belisar logistike u ovom gradu.

Geografski položaj i intermodalni potencijali distrikta, omogućavaju da Brčko postane logistički centar za kombinovani transport robe: brodovima, željeznicom i kamionima.

Mi smo 2019. godine pokrenuli naš kontejnerski terminal i mi ga dalje unapređujemo. Ja se nadam da čemou narednom periodu biti prepoznati baš po tom kontejnerskom terminalu u čitavoj regiji, kazao je Perica Josić, direktor Luke Brčko.

Ključniu zaključak je da će Brčko s ciljem pojeftinjenja transporta robe pokrenuti iniciajtivu za elektrifikaciju željezničke pruge Vinkovci-Brčko- Tuzla čija je ukupna dužina 125 kiloemetara.

Umnogome Distrikt Brčko i kapacitete sjeveroistočne Bosne koji gravitiraju ka luci Brčko i samom Brčkom učinili bi mnogo dostupnijim na svjetskom tržištu, kaže izvršni direktor za logističke operacije Velisar grupe Brčko.

Šef Odjeljenja za privredni razgvoj Dsitrikta Brčko Pero Guljeveć kaže kako bi se na ovaj način smanjili troškovi prevoza roba i kako bi se BiH i Dsitrikt Brčko priključili trendovima EU koji govore da treba koristiti zelenu energiju.

Za projekt, koji bi koštao oko 40 miliona eura, imaju interes i željezničke kompanije iz RS i FBiH, kao i Hrvatske željeznice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…