Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je podržao da sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o vraćanju otetih nadležnosti bude održana danas, u petak, 10. decembra, na dan kada su donesene bonske ovlasti.

Prazan budžet

Brojne su nadležnosti i institucije koje je Dodik najavio da će svesti na nivo Republike Srpske, od VSTV-a preko UIO, zabrane djelovanja SIPA-e i OSA-e na teritoriji RS do, što je izazvalo najveće tenzije i paniku u javnosti, Oružanih snaga BiH, koje bi bile zamijenjene vojskom RS.

No, čitav Dodikov plan ima jednu zanimljivu začkoljicu – Vlada RS u svom budžetu nije planirala nikakva sredstva za bilo koju od najavljenih institucija.

Zora Vidović, ministrica finansija u Vladi RS, predstavila je medijima okvir budžeta RS za 2022., koji će iznositi 4 milijarde i 24 miliona maraka.

Za činjenicu da u budžetu za narednu godinu nisu predviđena sredstva za finansiranje institucija koje bi, kako to uporno najavljuje Milorad Dodik, trebale promijeniti nadležnost i s državnog nivoa biti prenesene u nadležnost RS, Vidović je kazala:

– Takve stavke nismo mogli planirati zato što i ne postoje. Budžetom nismo planirali, ali zato smo ostavili određene rezerve na određenim pozicijama ako dođe do određenih stvari koje moramo finansirati iz tih oblasti. Naravno da smo spremni za to – kazala je Vidović.

Ona, pak, nije objašnjavala iz kojih će tačno rezervi to pokriti.

Na koji način i iz kojih budžetskih sredstava bi se finansirale eventualno prenesene nadležnosti, ne znaju ni predstavnici većine u NSRS.

Para nema

– Nisam se dovoljno upoznao sa samom strukturom budžeta, tako da ne bih želio da vam dajem odgovor, jer nisam bio u prilici da se bliže upoznam sa samim budžetom – rekao je potpredsjednik NSRS Denis Šulić.

I iz PDP-a smatraju da je u pitanju farsa u režiji SNSD-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…