Japan će uputiti pomoć Međunarodnom udruženju za razvoj (IDA), fondu Svjetske banke za najsiromašnije zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo finansija Japana objavilo je da će IDA-i u okviru borbe protiv pandemije COVID-19 biti pružena finansijska pomoć od 376 milijardi jena (oko 3,4 milijarde dolara).

Pomoć će se koristiti za isporuku vakcina protiv COVID-19 u 74 zemlje s niskim prihodima, za ublažavanje krize izazvane gubitkom radnim mjesta u jeku pandemije u tim zemljama kao i za borbu protiv klimatskih promjena.

IDA je jedna od pet ustanova članica grupe Svjetske banke, osnovana 1960. godine. Osigurava beskamatne kredite najnerazvijenijim zemljama svijeta, a u toj grupi trenutno se nalazi 81 zemlja, s ukupnim stanovništvom od 2,5 milijardi osoba.

Te zemlje nemaju pristup finansijskim tržištima i ne mogu pozajmljivati sredstva po tržišnim uvjetima. IDA tim zemljama odobrava sredstva za finansiranje programa usmjerenih na pružanje javnih usluga (obrazovanje, zdravstvo, pročišćavanje voda) te za podršku strukturnim reformama i kapitalnim ulaganjima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…