ZDRAVLJE

JAČAJTE ORGANIZAM CIJELE ZIME: NAPRAVITE OVU UKUSNU ZIMNICU OD TIKVICA, GOTOVA JE ZA SAMO NEKOLIKO MINUTATikvice se mogu pripremiti na bezbroj načina. To je apsolutni imperativ ako brinete o svom zdravlju, jer tikvice su prava mala riznica hranljivih materija.

Ovo povrće obiluje vitaminima — tikvice sadrže vitamin D, a u vrlo visokoj koncentraciji i vitamine A, K, B1, B3, B12, B2, folate i, naročito, vitamin C. Pored toga, u 100 grama tikvica nalazi se 261 mg kalijuma, kao i natrijum, magnezijum, biljna vlakna, zasićene masne kiseline, proteini, a svega 16 kalorija!

Budući da su odličan izvor magnezijuma, koji ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, pojačano konzumirane tikvica pomoći će da sačuvate srce, ali i mozak.

Uz to, folna kiselina iz tikvica “razbija” homocistein, koji u većoj koncentraciji izaziva srčani udar i trombozu, a reguliše se i krvni pritisak.

Tikvice zahvaljujući antioksidansima imaju i protivupalno dejstvo, a smanjuje i rizik za giht, artrozu i reumatoidni artritis.

Takođe, ovo povrće sadrži sastojke koji čuvaju fotoreceptore u mrežnjači i vitamin A, pa doprinosi i zdravlju oka.

Posebno su zastupljene u ishrani ljudi koji žele da izgube kilograme jer su niskokalorična namirnica koja obiluje nutrijentima.

Tikvice su dio mnogih recepata jer spadaju u najpopularnije namirnice na našim prostorima, ali je malo poznato da od njih možete napraviti i ukusnu i zdravu zimnicu!

Zimnica od tikvica

Sastojci:

Priprema

Dobro operite tikvice, pa ih osušite ubrusima. Sijecite ih na kolutove debljine po centimetar.

Stavite u šerpu, dodajte 2,5 litra vode, pa posolite. Stavite da se kuha oko pet minuta, odnosno dok se ne rastopi so, pa sklonite s ringle i dodajte 400 ml sirćeta.

Potom vadite kolutove tikvica i ređajte ih u sterilisane tegle, a poslije dvakog trećeg reda stavite mirođiju, čen bijelog luka i malo bibera. Prelijte mješavinom sirćeta i vode u kojoj su se tikvice kuhale, pa zatvorite.

Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top