Apeliram na bošnjačke predstavnike, ako žele sačuvati državu, da još postoji mogućnost dogovora. Hrvati i Srbi se ne žele pripojiti i ni Srbiji ni Hrvatskoj, oni žele napraviti funkcionalnu državu, kazao je za BHRT Mario Karamatić, predsjednik HSS-a Bosne i Hercegovine.

Ovo trenutačno nije funkcionalna zemlja, naglasio je.

“Onog trenutka, a on se približava, kada Hrvati i Srbi dignu ruke od Bosne i Hercegovine, to je to. Mogu oni pričati koliko hoće o stoljetnoj Bosni, jer ona je nastala u jednom američkom gradiću koji se zove Dayton u ovakvom obliku.”

Hrvati ne traže previše, samo da biraju svoje predstavnike i da su institucije s Hrvatima, etničkim Hrvatima. kako piše u zakonima i pravilnicima, rekao je Karamatić u emisiji BHT1 Uživo.

“Mi smo sada dovedeni pred zid. Povijest je pokazala da Bosna i Hercegovina može funkcionirati jedino kao tronožac, ako su sva tri naroda zadovoljna.”

Tragično je da mora doći stranac da posjedne naše predstavnike za jedan stol i da počnu razgovarati, naglasio je Karamatić.

“Ako hoćemo funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu jedini način je da predstavnici naroda ovdje u BiH sjednu i da se dogovore.”

Komentirao je i sudionike ovih razgovora za koje je kazao da traže razloga da se nešto ne uradi.

“Vrlo jednostavno, srpski predstavnici, tj. predstavnici iz Republike Srpske (i oporba i opozicija), su vrlo jasno rekli da pristaju na sve što se dogovore Hrvati i Bošnjaci, jedino ne dolazi u obzir diranje načina biranja u RS.”

Govorio je o uvjetu za neizravan izbor članova Predsjedništva BiH, kazavši da to stranke iz Republike Srpske neće prihvatiti.

“U Ustavu je jasno tko sjedi u Predsjedništvu i sada se ide na brisanje nacionalnog prefiksa, Hrvati na to neće pristati. Ja mislim da oni ovdje kupuju vrijeme, da su divni i krasni pred strancima. Ali mislim na kraju da neće proći ni ove tehničke izmjene koje pojedine stranke zagovaraju. Stranci koji su tu došli možda se nadaju da će postići nešto, i moj je stav da oni ne znaju kako to funkcionira u Bosni i Hercegovini.”

Sve je dobro dok su za stolom, dobra priča, obećavaju, i kako oni preko vrata, ovi po svome, zaključio je Karamatić.“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…