Izraelska vlada saopćila je u ponedjeljak kako će se SAD, Kanada i brojne evropske države danas naći na “crvenoj listi” zbog širenja omikron soja koronavirusa te da će zbog toga izraelskim građanima biti zabranjeno putovati u ove države.

Prema odluci vlade Naftalija Bennetta, preporuka o zabrani putovanja odnosi se na SAD, Kanadu, Italiju, Belgiju, Njemačku, Mađarsku, Maroko, Portugal, Švicarsku i Tursku.

Nove mjere izraelske vlade trebale bi na snagu stupiti u noći s utorka na srijedu.

“Izraelcima nije dozvoljeno da putuju u ‘crvene’ zemlje osim ako ne dobiju posebnu dozvolu vladinog odbora. Osim toga, građani koji se vrate u Izrael iz ovih zemalja, moraju biti u karantinu najmanje sedam dana čak i ako su potpuno vakcinisani”, prenosi Jerusalem Post.

Ovom odlukom, Izrael je proširio listu “crvenih” zemalja na kojoj su se do sada nalazile Velika Britanija, Danska, Južnoafrička Republika, Ujedinjeni Arapski Emirati, Irska, Norveška, Španija, Finska, Francuska, Švedska i nekoliko afričkih zemalja.

Ministarstvo zdravstva Izraela u nedjelju je objavilo kako je otkriveno 40 slučajeva omikron soja u zemlji čime se broj novozaraženih ovom varijantom povećao na 175.

Procjene predstavljene izraelskoj vladi predviđaju da će broj slučajeva omikron soja u Izraelu dostići 400 do 600 tokom sljedeće sedmice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…