Godinama se u javnosti govori o namještanju tendera, o provođenju pregovaračkih postupaka prilikom dodjele poslova, o tome kako se, nakon dodjele posla, iznenadna “otkriju” dodatni radovi koje je potrebno obaviti…

Agencija za javne nabavke je konačno odlučila da se ozbiljnije pozabavi problemom “iznenadnih dodatnih radova”. Tako je nedavno uputila dopis institucijama, ustanovama, javnim preduzećima, ali i privatnim firmama da će provjeriti sve ugovore o dodatnim radovima, kako bi utvrdila da li ima nepravilnosti prilikom njihovog sklapanja. Najavili su da će, u slučaju da otkriju određene nezakonitosti, sumnjive ugovore proslijediti nadležnim tužilaštvima.

– Pojedini ugovorni organi pri provođenju osnovnih postupaka (otvorenih, ograničenih i konkurentskih zahtjeva za dostavu ponuda), a kada su predmet nabavke radovi, prave namjerne i svjesne greške u projektnoj dokumentaciji/tehničkoj specifikaciji koje se onda naknadno “popravljaju” odnosno “plaćaju” provođenjem pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja za dodatne ili nepredviđene radove, navodi se u obavještenju Agencije, prenosi Capital.ba.

Kao što je poznato, pregovarački postupak je najmanje transparentan oblik izbora izvođača radova, kada naručilac posla vodi pregovore sa unaprijed odabranom firmom. Prema važećem Zakonu o javnim nabavkama, pregovarački postupak je dozvoljen u slučaju iznimne hitnosti provođenja određene nabavke. Međutim, nerijetko se dešavalo da se ovaj postupak zloupotrebljava tako što se provodi i kada ne postoji potreba za hitnom nabavkom, što je posebno izraženo u vrijeme pandemije koronavirusa.

Ipak, ono na šta će Agencija obratiti posebnu pažnju je provođenje pregovaračkog postupka u slučajevima kada se pojave “iznenadni dodatni radovi” i to sa izvođačima kojima je dodijeljen posao po osnovu već zaključenog tendera. 

– Na odgovarajući način se privileguje, odnosno favorizuje, te na koncu i finansijski nagrađuje ponuđač koji je izabran kao najpovoljniji u postupku koji je prethodio zaključenju osnovnog ugovora, s obzirom na seriju dodatnih ili nepredviđenih radova koja uslijedi nakon toga. Ovakvi i slični slučajevi koji se konstatuju ili su već konstatovani u procesima praćenja, osim posljedično mogućeg pokretanja prekršajnog postupka, će se dostavljati u vidu informacije i nadležnim tužilaštvima na eventualno postupanje, stoji u dopisu Agencije za javne nabavke BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…