Satovi vata, papir, kašike i viljuške, razni proizvodi od kože samo su neke od stvari koje je Bosna i Hercegovina u ovoj godini uvezla iz Filipina, Azerbejdžana i Bangladeša.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, iz Filipina su za devet mjeseci 2021. godine uvezeni satovi i dijelovi za njih u vrijednosti većoj od 131.000 maraka. Sa tamošnjeg tržišta stigla je i vata i to 36 kilograma. Kada je riječ o izvozu, iz BiH je na Filipine plasirano najviše ulja i masnoće biljnog i životinjskog porijekla i to u iznosu koji premašuje 9,2 miliona KM.

Farmaceutski proizvodi okosnica su razmjene između BiH i Azerbejdžana. Izvoz te vrste robe za devet mjeseci ove godine iznosio je oko 300.000 KM, a uvoz oko 256.000 maraka. Iz te zemlje na domaće tržište stizale su i električne mašine, kožarski proizvodi te kašike i viljuške.

Iz Bangladeša na domaće tržište stižu odjeća, farmaceutski proizvodi, razni proizvodi od kože, kakao, ali i keramika, knjige i slike. Iz Bangladeša je do septembra ove godine uvezeno više od 188.000 kilograma razne robe u vrijednosti više od četiri miliona maraka.

Razmjene je bilo i sa El Salvadorom, gdje je BiH izvezla proizvode od kaučuka i gume, a uvozila je gvožđe i čelik i proizvode od tih materijala, kao i sa Tadžikistanom odakle su, između ostalog, stizale igračke i društvene igre, te tepisi.

Ekonomisti kažu da je uvoz iz ovih zemalja isplativ, jer neke artikle više ne proizvodimo u Bosni i Hercegovini piše Faktor.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…