Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji (Varhelyi) danas je doputovao u Mostar. Sastao se sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a u centrali stranke.

Povodom toga, Čović se oglasio na zvaničnom Twitter profilu.

– Komesaru Varhelji, dobrodošli u prelijepi Mostar. Razgovarali smo o putu BiH ka EU i trenutnoj političkoj situaciji. Rad na reformama je neophodan, a izmjene Izbornog zakona do kraja 2021. su od presudnog značaja. Stabilnost i napredak su neophodni – napisao je Čović.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u četvrtak je na radnom sastanku održanom u Mostaru ugostio europskog povjerenika za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija s kojim je, među ostalim, razgovarao o europskom putu BiH i ispunjavanju 14 ključnih prioriteta. Dužnosnici su razgovarali i o aktualnoj političkoj situaciji i izmjenama Izbornog zakona, a također su razgovarali o socio-ekonomskom oporavku, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Čović je povjerenika upoznao s trenutnom političkom situacijom, posebno naglašavajući izmjene Izbornog zakona BiH kao visoki prioritet.

Kazao je kako je nužno dovršiti proces do kraja neizborne 2021. godine, unutar kojeg je potrebno osigurati potpunu jednakost konstitutivnih naroda u pravima i političkom predstavljanju, kao i implementirati načela jednakosti i nediskriminacije.

Iznova je kazao kako rješenja koja su ponudili hrvatski predstavnici implementiraju i presude Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Istaknuo je važnim ozbiljno i održivo napredovanje na putu prema kandidatskom statusu i članstvu u Europskoj uniji te osobito naglasio važnost žurne stabilizacije političkog dijaloga.

“Europski put Bosne i Hercegovine nema alternativu. U potpunosti smo predani ostvarenju tog cilja”, istaknuo je Čović prilikom razgovora, naglašavajući kako su daljnji iskoraci na tom putu prijeko važni i potrebni, stoji u priopćenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…