Nabildana tijela opet su u modi. A zar su ikad bila demode?

Čini se da je ovo novo zlatno doba za ozbiljnu izgradnju mišića. Isklesane figure muškaraca i žena pojavljuju se svuda, od filmova i serija do naslovnica i plakata te nezaobilaznih društvenih mreža, piše USA Today.

Nije dovoljno biti skladan, traže se jasno definisani mišići. Nigdje to nije očitije nego na društvenim mrežama, gdje brojne slike i videa sve više potiču tinejdžere da pumpaju svoju figuru.

Barbara Brehm-Curtis, profesorica vježbanja i sporta na Smith Collegeu u Northamptonu u Massachusettsu, kaže: “Izolacija tokom pandemije očito je potaknula mnogu djecu na trening i nadamo se da je to dovelo do drugih dobrih navika. Ali definitivno postoje stvari na koje trebate pripaziti, bilo da ste tinejdžer koji se bavi izgradnjom mišića ili njegov roditelj.”

Početnici trebaju znati koristiti pomagala, kao što su utezi i sprave, kako bi izbjegli povrede i pravilno izgradili mišićnu masu. Tu je i dobra rutina koja uključuje izmjenjivanje mišićnih grupa i osiguravanje dovoljno dana za odmor.

Postoje i druge potencijalne zamke za one koji su novi u cijelom procesu. Postoji mnoštvo neprovjerenih i nekvalitetnih informacija i savjeta na internetu. Jedan od najvećih kamena spoticanja su takozvani napici u obliku praška koji se piju prije treninga za poticaj. 

Često im je ključni sastojak kreatin fosfat koji pomaže kod mišićnih kontrakcija i omogućuje intenzivnije treninge. Kofein, stimulativni sastojak, također je popularan u prije treninga.

No s obzirom na to da mnoge nije odobrila Agencija za hranu i lijekove, korisnici moraju biti oprezni, jer neki proizvodi mogu sadržavati druge sastojke koji možda nisu toliko korisni za vježbanje, kaže Jonathan Purtell, registrirani dijetetičar iz bolnice Lenox Hill u New Yorku.

Purtell je drago što djeca danas vide fitness kao nešto vrijedno njihovog vremena zbog fizičkih i psiholoških prednosti. Međutim, ona poziva tinejdžere i roditelje da budu oprezni s potencijalno štetnim učincima spajanja strasti za vježbanjem s društvenim mrežama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…

Fantastični uštipci sa tikvicama

Brzu i slasnu grickalicu možete pripremiti i od sezonskih tikvica. Ubacite ih…

Stručnjakinja za veze otkrila jedini slučaj kad žena treba platiti račun na prvom spoju

Prvi spojevi mogu biti dovoljno neugodni i bez nepisanog bontona ko šta…

Ove prehrambene navike pomoći će vam u snižavanju holesterola

Primjena navika prehrane može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti i moždanog…