Počela je dvodnevna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Na samom početku Mustafa Šabić, član Vijeća, istakao je da se Vijeće mora oglasiti povodom zaključaka sa sjednice NSRS a koje se odnose na VSTV.

– Ne bismo smjeli preći preko ovoga kao da se nije ni desilo, poručio je. Zatim je podsjetio da Skupština RS zadužuje Vladu RS da u roku od 6 mjeseci uputi na Razmatranje i usvajanje zakon o VSTV-u RS. Za njega je jednako opasan i štetan drugi zaključak koji kaže da se Zakon o VSTV-u BIH neće se primjenjivat na teritoriji RS. Moramo se makar oglasiti saopćenjem, direktno se tiče svih nas ovdje, rekao je Šabić.

Halil Lagumdžija, predsjednik Vijeća, je kazao da se već razgovaralo o ovome sa ambasadorima Sattler i Kavalec.

– Ne možemo preći preko ovoga kao da se ništa ne dešava. Vidjet ćemo da li ćemo povodom organizovati posebnu sjednicu ili da dodamo kao posebnu tačku dnevnog reda, rekao je i ponovio da se na ovo ne može žmiriti. Tiče se ustrojstva pravosuđa na nivou BiH, treba razgovarati o ovoj temi, poručio je.

Davor Martinović, član Vijeća je kazao da prihvata važnost trenutka ali da je najgore je donijeti ad hoc odluku.

– Mi nemamo ništa na osnovu čega bismo to trebali razmatrati. Za to treba pripremiti posebnu tačku ili sjednicu, rekao je i podvukao da nije za to da Vijeće ostane gluho i nijemo.

Amila Kunosić, članica Vijeća, poručila je da VSTV ima izuzetan značaj kad je u pitanju pravosuđe.

– Napredovali smo, a pravosuđe je u funkciji građana. Pravosuđem vodimo računa o građanima i ostvarivanju njihovih prava u cijeloj BiH bez obzira gdje ko živi. Prema tome, protiv toga sam da se na bilo koji način s te strane ugroze prava građana jer su ionako teško uvijeti, kazala je.

Šabić je dodao da se Vijeće može praviti da ga se ova dešavanja ne tiču kada se predlaže se da ga se ukine za 6 mjeseci, piše Oslobođenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…