Povodom najava vlasti Republike Srpske da će se taj entitet povući i iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) oglasio se i rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je trenutno u Sarajevu Andrew Jewell.

On je naglasio potrebu očuvanja Uprave za indirektno oporezivanje, naročito poslije destruktivnih najava iz RS-a.

“Vlada Republike Srpske je najavila svoju namjeru da se povuče iz Uprave za indirektno oporezivanje (UINO). Ostavljajući po strani pravnu problematiku o kojoj Međunarodni monetarni fond nije u poziciji da komentariše, smatramo da bi ovakav potez imao velike ekonomske posljedice”, ističe predstavnik MMF-a.

UIO je jedna od najuspješnijih institucija u Bosni i Hercegovini Indirektni porezi koje prikuplja UIO su najznačajniji izvor prihoda za vlade Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH. Ovi prihodi se koriste za finansiranje škola, bolnica, za izgradnju puteva i autoputeva te za isplatu penzija.

“Izuzev u 2020. godini, kada nas je pogodila pandemija, ovi prihodi posljednjih godina bilježe stalni rast. Oporavkom ekonomije mi očekujemo da će ove godine prihodi od indirektnih poreza dostići najviši nivo do sada. Ovaj dokazani okvir za prikupljanje i raspodjelu indirektnih/neizravnih poreza bi se raspao ukoliko bi se Republika Srpska puvukla iz UIO. Bosna i Hercegovina bi se tada vjerovatno vratila u situaciju prije nego je uspostavljena UIO, kada su poreska konkurencija između entiteta i raširena poreska evazija umanjivale prihode širom zemlje”, naglašava Jewell.

Niži prihodi bi u ovom slučaju ugrozili ključne usluge koje vlade trenutno pružaju. Rasformiranje UIO bi također ugrozilo pravovremeno servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine, što trenutno UIO osigurava putem automatskog mehanizma koji je izolovan od političkog uplitanja.

“Čak i da entiteti ostanu opredijeljeni servisiranju svojih obaveza,

tranzicija od ovog provjerenog mehanizma bi vjerovatno oslabila raspoloženje investitora i povećala troškove zaduživanja. Zbog svih ovih razloga podstičemo vlasti da očuvaju integritet Uprave za indirektno oporezivanje. UIO je poput Centralne banke, stub ekonomije koji dobro služi građanima Bosne i Hercegovine”, zaključuju iz MMF-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…