Gost intervjua ‘Jedan’ na BHT1 je bivši član Predsjedništva BiH i član Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić

Bivši član Predsjedništva BiH i član Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić kaže za intervju „Jedan“ kako opozicija iz Republike Srpske neće podržati plan Milorada Dodika. Međutim, čini se da se pozicija i opozicija ne slažu u vezi načina provedbe tog plana, a ne njegovog sadržaja.

Na direktno pitanje da li bi opozicija u RS podržala plan Milorada Dodika kada bi ga bilo moguće provesti, Ivanić kaže:

– Pa zavisi, kako i šta uraditi. Iskustvo je pokazalo da je tu bilo u prošlosti mnogo stvari koje su bile nepotrebne, a u kojima su svoj doprinos dale i međunarodne institucije. Ja mislim da je taj period nametanja sile i presije koji je trajao, posebno dok je bio Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) ovdje na vlasti, bio vrlo pogrešan i da mi danas imamo posljedice tog osionog stila nametanja nekih stvari na nivou Bosne i Hercegovine – govori za BHRT Mladen Ivanić.

Ipak, neka „nametanja“ međunarodne zajednice Mladen Ivanić ne smatra problematičnim i njih ne bi vraćao na „dejtonske postavke“. Kao primjer ističe Upravu za indirektno oporezivanje i uvođenje PDV-a, od čega je najviše koristi imala upravo Republika Srpska.

– Republika Srpska je imala najveći rast budžeta. Ja se sjećam, prije uvođenja PDV-a, odnos budžeta Republike Srpske i Federacije je bio 1:2. Dva puta je bio veći budžet Federacije. Danas su oni usaglašeni. Najviše je rastao budžet Republike Srpske, a istovremeno Republika Srpska ništa nije izgubila jer ministar finansija Republike Srpske ima tamo pravo veta. Dakle ne samo da je ograničio svoju moć na nivo Republike Srpske, već ima moć i na nivou BiH. Ja mislim da je to stvar koja je bila vrlo korisna i najkorisnija, posebno za Republiku Srpsku – govori Ivanić.

Neizvjesno u kojem pravcu će otići kriza?

– Moja procjena je da se ovaj put ipak ide, ako ne do kraja, a ono mnogo više nego što je to bio slučaj do sada kada je Dodik nešto najavljivao, pa vrlo često odustajao – govori za BHRT Mladen Ivanić.

Ivanić kaže kako bi trebalo uslijediti donošenje zakona kojima će biti osporen dio nadležnosti koje su u proteklim godinama prenesene na nivo Bosne i Hercegovine, a pokazaće se da li će SNSD (Stranka nezavisnih socijaldemokrata) krenuti u vraćanje svih nadležnosti, ili onih koje Mladen Ivanić opisuje kao „najosjetljivije“, pitanje vojske, pitanje obavještajne službe, pitanje Uprave za indirektno oporezivanje i pitanje djelovanja SIPA-e i Suda BiH na prostoru Republike Srpske.

– U ovom trenutku je vrlo neizvjesno reći u kojem će pravcu kriza otići. Imate neke blage uspone i padove u smislu šta se može očekivati, a šta ne. Usponi su bili u smislu da je gospodin Dodik najavio ukidanje svih zakona i svega što je praktično doneseno od Dejtona pa naovamo. Onda ste imali jedan razgovor u Beogradu kome je otprilike poruka bila da, ako se riješi pitanje poljoprivrednog zemljišta i šuma, moglo bi to da se smiri. Onda sad opet imate, nakon povratka iz Beograda, nastavak. Manje je on Dodikov, a više ovih njegovih glasnogovornika, odnosno onih ljudi koji govore njegov stav, koji opet najavljuju praktično istu stvar, to znači sve zakone. Sjednica Narodne skupštine još uvijek nije zakazana i još uvijek je teško reći šta će se na toj sjednici naći na dnevnom redu, tako da je vrlo teško predvidjeti u kojem će pravcu kriza otići – govori nekadašnji član Predsjedništva BiH.

Nije Dodik jedini krivac

Mladen Ivanić smatra da za trenutnu krizu u BiH, iako je najveći, Dodik nije i jedini odgovoran.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Radončić izabran za predsjednika SBB-a

  Delegati Trećeg kongresa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koji se…