BIH

“Istjeraću pravdu, neću odustati: “Kćerka preminule novinarke Edine Džemidžić-Šukalo krivi zdravstveni sistem za smrt njene majkeEdinina kćerka Hena Šukalo kaže da su razmatrali podnošenje tužbe, ali da su svjesni tužne realnosti da od toga neće dobiti ništa. Ipak, tu mogućnost ne isključuju.

Potrudiću se da istjeram pravdu zbog svoje mame, ljuta sam i na državu i na zdravstveni sistem, rekla je u emotivnoj ispovijesti Hena Šukalo, kćerka novinarke Edine Džemidžić-Šukalo, koja je preminula u subotu u 51. godini.

Edina je, kaže njena kćerka, preminula zbog tromosti i nebrige zdravstvenog sistema.

Na radnom zadatku joj je pukla trbušna aorta, a, kako je za Avaz rekao Edinin suprug Adnan Šukalo, termin za snimanje abdomena dobila je tek 20. marta.

Ipak, odlučila se naručiti u jednoj privatnoj klinici. Nažalost, pregled koji je bio zakazan za 16. januar nije dočekala.

– Prije otprilike deset dana joj se pojavila krv u mokraći. U utorak sam otišao kod njene doktorke da je naručim za pregled – počinje priču vidno potreseni suprug.

Poslije peripetija oko smjena doktorke Edini je rečeno da u četvrtak ujutro izvadi nalaze, koje je u petak donijela doktorki na uvid.

– Doktorka je pregledala i dala uputnicu za ultrazvuk urinarnog trakta. Prema tim nalazima, rečeno je da ima upalu, dobila je tablete za željezo, koje joj je bilo sniženo, tablete za upalu mokraćnih kanala i C vitamin – ispričao je Šukalo.

Dodaje da je otišao u Dom zdravlja Saraj-Polje da je naruči, gdje je rečeno da može dobiti termin 20. marta. Napominje da na uputnici nije bilo naznačeno da se ultrazvuk hitno obavi, a da je njima bilo neprihvatljivo da toliko čekaju te da je Edina u privatnoj klinici naručena za 16. januar.

– U subotu se osjećala dobro, osjećala je samo malaksalost, ali je pretpostavljala da je to od upale mokraćnih kanala. Da je poslana na ultrazvuk, vjerovatno bi otkrila da je aorta začepljena. Pukla joj je stomačna aorta i ona je preminula na licu mjesta – kazao je Šukalo.

Edinina kćerka Hena Šukalo kaže da su razmatrali podnošenje tužbe, ali da su svjesni tužne realnosti da od toga neće dobiti ništa. Ipak, tu mogućnost ne isključuju.

– Moja pokojna majka nije jedini slučaj, znam da i drugi dugo čekaju, koliko li se puta ovakav slučaj desio, koliko li će se tek puta desiti?! Sigurno je da ću ja nešto uraditi. Neću odustati, makar ništa od toga ne bilo. Mi smo sami krivi, mi smo ih birali. Potrudiću se da istjeram pravdu zbog svoje mame – rekla je Hena Šukalo.

Njen otac Adnan ostao je sam s tri kćerke. Hena je najstarija, ima 21 godinu.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top